Propunerea mea pentru Balonul de Aur este neconvențională

Au trecut ceva sezoane de când Balonul de Aur se acordă unui jucător pentru că Uefa Champions League ajunge în vitrina clubului său. Practic, acest trofeu individual și-a pierdut personalitatea. Publicitatea influențează aspectele acestui premiu, iar Cristiano Ronaldo va bifa la începutul lui 2018 a patra distincție în ultimii 5 ani deși vocile care conștientizează că randamentul său din ultimele patru sezoane este într-o continuă scădere, capătă un ecou neașteptat de intens. Real Madrid a bifat trei din ultimele patru trofee europene, așadar Balonul de Aur nu putea ajunge în vitrina altui jucător.

Să nu-i acord fără drept de apel acest trofeu lui Cristiano în 2017 mă pune în postura de hater dar m-am aclimatizat. Aș cuteza să-i acord votul meu lui Modric. Croatul este cel mai influent jucător de la Real Madrid, iar Zidane a beneficiat într-o manieră fundamentală de regizorul croat în tactica propusă în cei aproape doi ani pe banca madrilenilor. Noul decar de pe Bernabeu nu influențează la fel de mulți copii precum Ronaldo, nu vinde la fel de agresiv ca portughezul și nu marchează milionul de goluri pe care-l reușește Cristiano. Calitățile sale sunt complet diferite. Un mijlocaș central extrem de tehnic, cu o viziune fantastică, un control al balonului care-mi aduce aminte de Zizou și un calm pe care l-am văzut în ultimii ani doar la Busquets. Deși statura nu-l ajută, acesta a evoluat și pe postul de închizător în anumite momente de cumpănă, iar randamentul său a fost influențat de remarcabila știință a jocului.

Așa cum n-am dubii cine e cel mai bun jucător de la Barcelona, nu-mi forțez prea mult neuronii nici când apare întrebarea aceasta despre Real Madrid. Creierul este și va fi mereu cel mai important, indiferent că vorbim de finanțe sau fotbal. Pentru cea mai medaliată echipă a ultimilor ani, Luka este cel mai influent fotbalist. Chiar dacă Messi a avut, individual vorbind, unul din cei mai buni ai ai săi de când joacă la Barcelona, trofeele sunt decisive pentru Balonul de Aur. Modric ar merita cel târziu acum, în 2017, acest titlu. Cel mai bun mijlocaș din lume poate sparge tiparul ultimului deceniu, Ronaldo-Messi dar n-o va face. Nu trăim în lumea utopică în care lucrurile funcționează în maniera potrivită.

Așadar, Luka, felicitări! Pentru Andrei Sorin Grecu, 2017 a fost anul în care Balonul de Aur ar fi meritat să fie al tău!