Paradoxul prezentului

Dacă în prezent ura față de marea rivală provine din anumite motive subiective, generațiile trecute au crescut acest obicei bazându-se pe fapte și pe un sistem inegal al vremii. Steaua și Dinamo s-au lovit de ostilitatea multor fani autohtoni care nu-și acceptau statutul inferior. Astfel, Rapid și Craiova au devenit exemplele cele mai vocale, dezvoltând un modul de antipatizare extrem pentru echipele Armatei și Miliției.

Deși părea ireversibilă, istoria și-a schimbat cursul. Aflați într-un prezent dominat de capitalism, Steaua și Dinamo sunt controlate de patroni mai mult sau mai puțin simpatizați, în timp ce Rapid și-a anunțat revenirea printr-un „parteneriat de imagine” cu primăria Sectorului 1, iar despre CSU Craiova mai are rost să consum rândurile pentru a sintetiza apariția lor în fotbalul românesc?! Reapariția, pardon!

Dacă nu era destul de apăsat acest paradox, ipocrizia provinciei s-a conturat pronunțat prin vocile răgușite dar tupeiste ale echipelor suporterilor ce-au revitalizat ligile inferioare ale României. Convinși că noua echipă a Armatei este Steaua, multe fracțiuni și-au prescris principiile și au pornit un zgomotos marș spre „un fotbal mai curat”. Așadar, după ani de zile în care detaliile trecutului nu erau ignorate, prezentul propune o nouă față a ignoranței. Echipele „Sistemului” au preluat admirația, probabil inconștient, din partea celor care s-au dezis de acest termen întreaga existență.

TAGS: