L-au încolțit degeaba

Mi-ar fi imposibil să trec peste seara de marți din Champions League fără să scriu despre momentul anului!

Scandal de rasism la Paris! Românii în mijlocul evenimentelor! Nu vreau să par arogant sau poate înțeles greșit, dar parcă nu e prima dată când citim rândurile astea, nu?

În altă ordine de idei, treaba asta s-a produs pe terenul de fotbal. Se pare că arbitrul de rezervă, Colțescu a pronunțat cuvântul „negru” când făcea referire la un jucător de culoare de la IstanbulBB. Al naibii treabă, că a înțeles senegalezu’ ce vorbeau românii între ei. Mai mult decât atât i-a zis lui Colțescu: „ de ce ai spus despre mine că sunt black guy, de ce n-ai spus doar guy?”. Poate-s eu ignorant, dar Demba Ba nu știe că la noi, la români, nu cuvântul cu N e ăla rasist ci altul cu Ț și uneori unul cu C. În plus, de ce e greșit ca unui afro-american,( see what i did there?) să îi spui că e negru? Exagerat de sensibil subiect, dar infinit de stupid. Episodul vine și în anul în care nebunia cu black lives matter a izbucnit ca o tornadă. Dacă ar fi știut Demba Ba ce auzea Colțescu acum 10 ani pe stadioanele din România la adresa „fraților” lui de altă culoare și nu vorbesc de expresii cât de zgomote și alte manifestații, ar fi stat cuminte. Dar atenția care a stîrnit tot acest scandal le-a dat putere și din victimele de altă dată mi se par exgerat protejați.

Dar despre ce vorbim? Trăim în epoca în care nu mai vezi film sau serial fără toate culorile și națiile implicate. James Bond ar putea deveni și el „black” după o istorie în care doar actorii albi l-au jucat. Spiderman și Hulk ar fi următorii, probabil. Colțescu e un tip care a mai avut probleme. Nu cu rasismul, ci cu viața. În sfârșit îi mergea bine. Cariera lui probabil s-a terminat în seara asta după ce Neymar și Mbappe au refuzat să mai joace, alături de ceilalți jucători pentru că un arbitru a numai un jucător de culoare „negru”. Pune-ți-mă la zid și aruncați cu toate înjurăturile pe care le știți, dar pentru mine rasismul e o prostie. Sunt nuanțe depășite exagerat, iar episodul de la Paris este un exemplu perfect. Sunt și situații în care îi pot înțelege, dar nicidecum în fața faptului împlinit de la PSG-IstanbulBB. Dacă-i spui cuiva „this black guy did that„ e jignire, nu? Dar dacă spui „this white dude did that” e totul bine și frumos, așa-i?! Poate atât înțeleg eu și m-am aruncat în subiect fără toate armele la purtător, dar îmi mențin părerea.