Merci, Lyon!

 N-a fost carnagiu, n-au fost 10 goluri, iar Bayern are mai multe de învățat din acest meci decât Lyon. La final a fost 3-0, dar laudele mele se duc la Lyon. Și vreau să cred că nu e doar un motiv subiectiv.

În primul sfert de oră s-a jucat meciul. Lyon și-a bătut joc de 3 ocazii monumentale, iar Bayern s-a văzut cu sacii în căruță la primul atac mai serios. Acolo s-a rupt jocul. Încrederea de care Lyon depindea, s-a dizolvat după o cursă impecabilă a lui Gnabry. Imediat s-a notat 2-0 și Lyon s-a așezat în banca ei. Știa că de aici nu mai e cale de întoarcere.

Dacă Depay sau Ekambi erau letali, istoria era altfel. Bayern nu mai ținea cont de nimic, iar spațiile din apărare ar fi devenit bulevard de promenadă pentru contraatacurile de manual predate de Rudi Garcia. Lyon n-a profitat, iar Bayern și-a demonstrat superioritatea și experiența. Scorul e exagerat, ocaziile clare au fost în balanță, dar la final rămâne 3-0! Pentru fanatici, rămâne mai mult decât acest scor!

După turneul final de la Lisabona, Lyon poate să-și scoată pierderile masive pe care trebuie să le suporte prin ratare cupelor europene. Aouar e greu de ținut pe Parc OL. Nici pe Dembele nu cred că-l vor ocoli ofertele. Lyon nu-și poate permite să-i piardă pe amândoi fără să aducă ceva bun, decent de ieftin și cu ambiție în portofoliu. Cu toată criza din pandemie, Lyon poate pretinde 150 de milioane pe cei doi.

Lyon pleacă de la Lisabona cu fruntea sus. A doua semifinală din istorie, traseu impecabil, Juve și City lăsate acasă și o impresie de mare echipă zugrăvite într-o vară de neuitat pentru „les gones”. De remarcat două detalii: În 2010, când Bayern și Lyon se întâlneau în semifinale pentru prima dată, Aouar era unul dintre copiii care au intrat pe teren înainte de joc, să fluture steagul lui Lyon pe imnul Champions League (avea 11 ani), iar Tolisso era copil de mingi la Lyon (azi e jucătorul lui Bayern).

Merci, Olympique Lyon ! Un sincer gând de la un admirator mândru din România. Nu e nimic de adăugat. Lyon a câștigat fani, respect, apreciere, un antrenor și 2 jucători de clasă: Caqueret și Bruno care se întorc acasă cu câte o notă de 10 în carnet (Dembele și Aouar și-au luat diplomele de absolvire la Lisabona).  

Închei cu o mică notă negativă. Lyon trebuie să-și propună să fie la fel de convingătoare și cu echipele mici. În ultimii 2 ani, Lyon s-a remarcat cu City, Barcelona, Leipzig, Juve, PSG și Bayern, dar a rămas datoare în Ligue 1 sau cu Sahtior, Zenit, Benfica și Hoffenheim în Ligă. E capitolul pe care Rudi Garcia trebuie să-l predea copiilor pe care Lyon îi vrea din ce în ce mai mari!