Lovitură sub centură

„Bătrâna Doamnă” a fost jefuită în plină stradă, iar toți au scos telefonul să filmeze. Așa ar suna descrierea, în alți termeni, dacă vorbim de votul democratic ce a stabilit finalul sezonului din liga secundă.

„Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul” spunea Mircea Badea, în vremea în care era suportabil. Nu trece zi în care să nu simțim asta pe pielea noastră. Azi reduc „bugetul” la o singură știre. Cu toată doza de subiectivism pe care n-o pot controla, nu pot să mă abțin și  scriu despre idioțenia fără margini pe care FRF a notat-o democratic.

Cu 11 puncte avans și fără griji privind prezența în liga 1 din sezonul viitor, UTA este aruncată înapoi în groapă, după o decizie greu de acceptat. Liga secundă se încheie cu un play-off între primele 6 echipe, iar punctele se reduc la jumătate. Ideea cu play-off-ul nu e rea. Trebuia scurtat programul și prea multe soluții nu erau. Dar să reduci punctele la jumate este absurd.

În primul rând, nu modifici regulile în timpul jocului, oricât de complicată e situația. Asta e prima greșeală. Și cea mai mare, de altfel. UTA va promova, nu sunt dubii. Cel puțin n-ar trebui. În cele 5 meciuri rămase, cele 5 puncte avans ar trebui să fie un adăpost sigur. Dacă UTA nu ajunge în prima ligă, se lasă cu procese și decizii care nu se vor lua prea curând. Corect ar fi fost ca UTA să fie notată promovată, așa cum s-a întâmplat în liga a treia, iar următoarele 6 echipe să intre la baraj. Nu poți aplica măsuri diferite în decurs de câteva zile.

Nimeni nu cade retrogradează, toate echipele își mențin poziția în eșalon, iar Pandurii scapă ca prin minune, cu un singur succes în tot sezonul.  

Pentru televiziuni, un baraj cu UTA, FC Argeș, Petrolul și Rapid este aur. Mioveni și Turris pot da peste cap toate doleanțele microbiștilor din România, totuși.  

Situația în Liga 2 înaintea playoff-ului de promovare:

  1. UTA 25 pct
  2. Mioveni  20 pct
  3. Turris 20 pct
  4. FC Argeș 19 pct
  5. Petrolul 19 pct
  6. Rapid 19 pct