Înapoi în viitor

Știm deja că fotbalul s-a transformat vizibil de când fanii au primit interzis pe stadioane, iar fotbaliștii sunt mai atenți la viruși decât la antrenamente și adversari. Dar nu despre asta e vorba. Azi scriu despre una dintre echipele care mi-au atras atenția serios în urmă cu mai bine de un deceniu în urmă.

Indiferent de sezon, jucători, antrenori ori circumstanțe, Lyon nu și-a schimbat tabieturile. Echipele mici și victoriile „garantate” o trag în jos pe Lyon. Au trecut mai bine de zece ani de la seria celor 7 titluri la rând în Hexagon, iar de atunci, OL doar a produs, a vândut și-a făcut stadion, dar trofeele interne au venit cu porția, iar titlul a fost doar o utopie. În 2012 a bifat Lyon ultimele trofee: cupa și supercupa. A venit semifinala de Ligă din 2020, iar pretențiile au crescut din nou.

Bătrânul Aulas știe să aleagă când vine vorba de sânge proaspăt. Îl are alături și pe Juninho. Fostul idol de pe Gerland nu mai desenează pe teren, ca pe vremuri, acum creionează din tribună, din spatele ochelarilor o nouă generație de brazilieni care să o readucă pe Lyon în top.

Scutiți de transpirația de mijlocul săptămânii din cupele europene, după mai bine de două decenii fără pauză, Lyon a avut doar campionatul pe lista de așteptare în noua ediție. Fără pierderi importante în vară și cu un proiect aflat deja în cel de-al doilea an, Lyon pornea sezonul cu un target clar: cel puțin locul secund în Ligue 1!

Startul a fost ezitant. După un succes facil cu 4-1 în prima etapă, Lyon a avut un deja-vu după o serie de 4 egaluri și un eșec în următoarele 5 meciuri. Ca-n fiecare an, nu granzii i-au pus piedică. Neînvinsă în tur cu Marseille, Lille și Rennes și cu triumfuri de senzație la PSG și cu Monaco, OL s-a ales cu două puncte din meciurile cu ultimele două clasate, Nimes și Lorient! Doar Bordeaux a învins-o pe Lyon în primele 19 runde, iar trupa lui Rudi Garcia a adunat 16 meciuri la rând fără eșesc în Ligue 1!

Pe 18 octombrie, Lyon a dat restart. Rudi Garcia a găsit formula magică. Les gones au adunat 10 victorii și 3 egaluri de atunci și s-a oprit pe locul 1.

Lyon n-a cheltuit mult în vară, dar și-a păstrat nestematele în cufăr. Cam aici s-a punctat decisiv. Junii și-au luat diplomele în vară, în turneul de la Lisabona din Champions League și astfel s-au putut ține de greii din Ligue 1! Aouar nu mai e puștiul dezorientat din anii trecuți, Depay s-a mobilizat de când îi atârnă banderola pe brațul de rapper, iar Marcelo și Denayer par mai sudați ca niciodată. Cornet și-a găsit locul pe postul de fundaș stânga, găsit ideal acolo de Rudi Garcia, în timp ce Dubois s-a lipit de banda dreaptă, fără rival. Colonia braziliană propusă de Juninho începe să producă. Surpriza vine de la Mendes. Mijlocașul impresionează în acest sezon. după ce i-a luat fața mult mai charistmaticului Bruno G. Paqueta s-a integrat perfect în grila propusă de Rudi. Venit de la Milan, acolo unde s-a pierdut în traducere, Paqueta e reinventat în Ligue 1. Atacul e surprinzător. Toko Ekambi și-a asigurat locul în banda stângă, iar băiatul găsit de Aulas în Ligue 2, Kadewere i-a cucerit pe toți după ce a dat golurile decisive din derbyurile cu St. Etienne și PSG! Din schemă a fost sărit Dembele. Atacantul de bani mulți pe care Lyon îl propunea pentru mercato a fost tras pe bancă și uitat acolo. Eroul cu City din sferturile Champions League a uitat cum e să numere golurile marcate și pare că-și va căuta ieșirea în această iarnă.

Lyon nu și-a terminat muniția. Ăia mici așteaptă să le vină rândul, iar primele nume deja s-au evidențiat. Cherki și Caqueret sunt băieții pe care Aulas pariază pentru viitor.