Minutul care a schimbat tot

Cât de mică e distanța de la triumf la eșec și cât de subțire e gheața pe care s-a avântat Deportivo la Coruna. La doar câteva minute de promovare în luna iunie, trupa galiciană se duce încet, dar sigur spre a treia divizie spaniolă.

Deportivo – Mallorca 2-0, în manșa tur a finalei play-off-ului spre La Liga.

Era cea mai bună formă a sezonului pentru La Coruna, unul salvat pe final, iar returul de la Mallorca, descoperea un Depor cu un pas și jumătate în prima ligă. Totul era, în cel mai mic detaliu, la discreția galicienilor. Reveneau singurele două piese de bază care au lipsit în tur, nimic nu anunța dezastrul de la final. Deportivo a fost masacrată de o Mallorca ce nu i-a nicio șansă. Depor a contat doar o dată, în 90 de minute. Putea fi suficient. Quique rata, pe final, din poziție ideală și Depor rata o promovare pe care nimeni n-a pus-o la îndoială. A fost minutul care a schimbat tot!

A urmat o vară agitată, cam ca toate din ultimii 10 ani pe Riazor. Antrenor nou, lot schimbat în proporție de 80% și un punct critic atins: Deportivo a rămas fără bani, iar promovare era o utopie. A cules tot ce au aruncat cluburile din primele două ligi ale Spaniei și a încercat să coloreze o situație din cea mai întunecată nuanță de gri.

Depor a câștigat greu, 3-2 acasă în prima rundă și acolo s-a oprit. Au urmat 18 etape în care trupa de lângă plaja Riazor nu a mai zâmbit. Este cea mai neagră serie din istoria clubului.  S-au schimbat antrenori, directori, până și șeful clubului a abandonat. Deportivo e ultima în liga secundă, cu o linie de clasament înfiorătoare: o victorie, 9 egaluri și 9 eșecuri.  Aidoma pieselor de domino, totul a căzut într-o singură direcție. Galicienii vor încerca să repare în iarnă și să evite falimentul uneia dintre echipele de tradiție ale Spaniei.

Nu are rost să etichetez pe nimeni din actualul lot. Este un fiasco de nedescris într-un muzeu al fotbalului iberic. Totul se dărâmă, iar nimeni nu mai poate face nimic. Astfel se poate traduce situația unui club de care nu a mai avut nimeni grijă cum trebuie, de pe vremea lui Javier Irureta, legendarul antrenor al lui SuperDepor.

În mai se împlinesc 20 de ani de la singurul titlu din istoria clubului. O retrogradare în a treia divizie ar fi tragică în acest context.

Depor, trezește-te! Istoria ți-o cere!