Nemți până la capăt

S-a mai terminat un sezon de Ligă, iar la final nemții s-au bucurat. Păi cine altcineva s-o câștige dacă „n-a vrut-o” nimeni?! Când ceilalți au ratat, Bayern a marcat și a plecat acasă cu trofeul în cel mai nemțesc mod.

E o vorbă care mă enervează teribil: dacă a câștigat, înseamnă că a meritat. De data asta aș spune că nu e departe de adevăr, dar lăsați-mă să mă dezic de zicala asta când îmi aduc aminte de Inter, Chelsea sau anii Realului dinte de era VAR.

Bayern a câștigat pentru că ceilalți și-au ratat șansa. La propriu! Lyon și PSG n-au băgat-o în poartă și au pierdut. Asta e legea fotbalului. Lyon nu e la nivelul lui Bayern sau PSG, dar într-o seară inspirată ar fi prins finala. Bayern a nimerit traseul greu, dar a avut noroc. Sau, mai bine zis, a avut și noroc. 

PSG nu trebuia să fie în finală, dar a picat pe traseul fără balauri. Era să se împiedice și așa, dar de data asta i-a ieșit. Până acum. În finală s-au contorizat detaliile care au dus trofeul la Munchen, via Lisabona. În primul rând, Tuchel. Nu iei Liga cu el. Poate Europa League, dacă nu participă Sevilla. L-am supraevoluat pe Mbappe. Nu e cel mai bun din lume, după Messi. E foarte departe. Faptul că e tânăr nu mai e argumentul care încheie discuția. Degeaba ești tânăr dacă îl ai role-model pe Neymar. Despre Kylian numai de bine doar dacă pleacă la Barcelona sau Real, ori alege Premier League. Acum! Să-mi irosesc două rânnduri și pentru Neymar.  Brazilianul e fotbalist bun doar pentru gameri, pasionații de FIFA, pentru clipurile de pe youtube, dar nu pentru ce se vrea de la el.

Bayern a câștigat toate meciurile din acest sezon de Ligă. A scris istorie, dar aș prefera să nu mai aud vorbindu-se despre acest Bayern în același context cu Milanul lui Sacchi sau Barcelona lui Pep. Să păstrăm proporțiile și să fim decenți.

Finala a fost decentă. Continui să cred că dacă City prindea traseul Parisului, 23 august ar fi fost seara lui Pep. Concluziile mele ar fi că Davies mai are de învățat, Neuer e mai bun ca Ter Stegen (deși am crezut contrariul de câțiva ani), Coman și Gnabry sunt fuoriclasse, iar Kimich e Lahm reîncarnat.

În ultimele 30 de meciuri, Bayern a câștigat 29 și a făcut un timid 0-0 cu Leipzig. Cu asta închei. Bayern e cea mai bună din lume în acest moment, cu sau fără norocul și detaliile care mă pot contrazice.