Au OPTat pentru umilință

Umilință, dar știam și noi.

Surpriza nu e reprezentată nici de scor, nici de atitudine, nici de joc. A fost totul așa cum era de așteptat. Barcelona și-a bătut joc de propriul nume .

 Pique, Messi și Busquets pare-se c-au uitat de Guardiola. De milităria impusă de el. Au uitat că n-aveau voie să ridice capul din pământ pe vremea lui Pep. Acum, un anume Sarabia a vrut să impună același stil. N-a reușit! Băieții sunt prea mari deja. Prea mari ca să mai asculte, dar prea mici ca să mai ridice capul din pământ după acest joc. Nu spun că Setien și Sarabia ar fi mari antrenori, dar când nu ești respectat, nu poți livra. E vina tuturor. De la conducere, la jucători, până la antrenori.   

Deși de data asta mă așteptam, fix acum a durut cel mai tare. Dramele de la Roma sau Liverpool au avut doza lor, dar ce s-a întâmplat la Lisabona vine din altă categorie.

Ca fapt divers, mereu i-am detestat pe nemți. În special când vine vorba de Bayern. Am o problemă cu aroganța și superioritatea pe care nemții nu și-o pot ascunde. Sau nu vor să o facă. Thomas Muller e unul dintre ei. E neamțul pe care Hitler l-ar fi avut căpitan la Herta dacă erau contemporani și dacă Führer ar fi fost patron de club. Citiți voi printre rânduri.

Revenind, nu, nu e Bayern atât de bună! Nemții au un moment fantastic, dar fotbalul e ușor când nu te atacă nimeni. Barcelona a revenit acolo unde a mai fost. Adică înainte de Guardiola. De atunci, de la ultimul an cu Rijkaard n-am mai văzut o echipă atât de blazată și fără pic de ambiție. Și fără valoare! Era să uit de asta, tocmai de asta.

Mă aștept să citesc peste câteva ore că Messi anunță că a fost ultimul meci la Barcelona. Sau mai rău, că se retrage. Messi nu merita seara asta. Unii ar spune că-i vina lui că s-a ajuns aici, că-i vinovat pentru totalitarismul impus. Nu știu ce să spun. Despre Zei numai de bine…

Unde s-a făcut diferența? Nu vorbesc de seara asta, ci cum s-a ajuns aici. Bayern a dat 130 de milioane pe 8 din cei 11 oameni din seara asta, toți aduși în ultimii 2-3 ani. Barcelona a cheltuit 145 pe Coutinho, care, ce să vezi, tot la Bayern era, dar pe bancă. A intrat ca la box și a dat ultimii pumni.  Zdraveni, ce-i drept.

 Și anul trecut scriam despre umilința de la Liverpool. Despre schimbările obligatorii. Despre Suarez, Busquets, Pique sau Alba, care nu mai pot. Despre alții care nu-și merită nici locul pe bancă. Dacă aveam nevoie de o confirmare, mi-a explodat în față. Este dramatic ce să întâmplă la Barcelona, care a bifat primul sezon fără trofeu de când s-a făcut Messi mare.

PS: La final, am niște idei: Upamecano, Ndombele, Lautaro, Alaba, Aouar, Thiago. Ar fi un început.