De la „de ce, Juventus?” până la „de ce Juventus?”

 

Îmi este tare greu să mă obișnuiesc cu o astfel de schimbare. În ultimul deceniu am asociat numele lui Cristiano Ronaldo cu Real Madrid din foarte multe motive. Cred că sentimentul este reciproc și toți avem o doză de ambiguu în voce când spunem Cristiano Ronaldo este acum la Juventus. Transferul a venit de nicăieri. Nimeni și nimic n-a anunțat această mutare în ultimii ani, iar șocul a fost uriaș.

Cel mai greu cred că le este tiffosilor bianconeri care trebuie să învețe să-l iubească pe cel care le-a fost rival și pe care l-au detestat direct și indirect în ultimele sezoane. Golurile nu vor rezolva totul, așa cum nici pe madrileni nu i-a convins până la capăt deși a marcat 450 de goluri pentru Real în 9 ani. Vorbesc despre acei fani care-l apostrofau vocal la meciurile de pe Bernabeu atunci când nu traversa cea mai bună formă. Acei fani care au făcut asta timp de 9 ani, motivele lor nefiind acoperite întotdeauna de evoluțiile portughezului. Același detaliu cred că-l vom observa și auzi și la Torino. Este evident că jocul lui Ronaldo nu mai convinge de câțiva ani dar golurile marcate l-au păstrat pe piedestal. Exuberanța pe care o emana pe vremea când evolua în Premier League nu-i permite să acționeze în același mod și în Serie A la 34 de ani.

De ce Juventus?

Motivele pentru care a plecat de la Real sunt subiective. În funcție de cât de mult l-au iubit unii și cât de tare l-au urât alții, vor reieși motive, toate diferite. Nu știu de ce a plecat de la Real Madrid, aș putea interpreta anumite idei din perspective diferite dar în final trebuie să-l admir pentru că a mai forțat o provocare. Din ce motiv, cui îi pasă?! Juventus este cea care l-a convins, singura care l-a căutat, cum a spus-o portughezul, iar aici intervine acel de ce. Toți ar trebui să-l dorească în efectivul lor pe câștigătorul a patru din ultimele cinci Baloane de Aur, nu? Totuși, cum a fost posibil că doar Juventus a știut să profite de această dorință? De ce Man United, Man City, PSG, Bayern, Liverpool sau alte forțe financiare nu l-au curtat?! Mi se pare cel puțin ciudat că „cel mai bun jucător din lume”, cum se autointitulează, a avut o singură ofertă. Mă întreb dacă s-ar fi întâmplat la fel în cazul altui jucător cu această titulatură, fără să dau nume.

Juventus vine după 7 titluri câștigate la rând, iar numărul 7 trebuie să fie decisiv și mai departe. Nu cred că îi va fi greu lui Cristiano să se încadreze în Serie A dar nu preconizez că va marca la fel de mult ca-n Spania. În Italia echipele nu se apropie de 100 de goluri marcate pe sezon, la fel de ușor ca Real Madrid, iar Juventus nu e chiar o mașinăroe de goluri deși al șaptelea titlu consecutiv a adus și un bilanț de 86 de goluri marcate. Cristiano știe că în Italia va continua să bifeze trofee și se va lupta pentru Champions League, iar ambiția va continua să îl dirijeze.

De ce, Juventus?

Un lucru e cert: Cristiano a venit să ia Liga Campionilor și cu Juventus și să-și mai dovedască lui însuși că e cel mai bun. Juventus a jucat două finale în ultimii patru ani, are pe bancă un antrenor top 3 în lume în acest moment și un lot formidabil.Pentru torinezi acest transfer se acoperă din alte perspective. nu doar sportiv, Juventus are doar de câștigat. Pe teren, pe conturile de socializare, financiar, ca imagine, clubul piemontez este pe plus după ce cel mai celebru număr 7 s-a instalat pe Allianz Stadium. Cu această mutare, Juventus a intrat la masa cea mai bogată a Europei. Jucătorii world-class intră acum și pe lista lui Juventus. N-am dubii că Juventus are cel mai mult de câștigat după acest transfer.

Cel mai mind-blowing scenariu ar fi o finală Juventus-PSG. Cu toții știm de ce. Și cu toții suntem de acord că ar fi incredibil indiferent de deznodământ: Juve câștigă Liga în dauna lui Buffon sau Buffon ridică trofeul în fața lui Juventus.