Cocoși cu sud-americanii

 

Din start, acest duel și-a pierdut din esență prin lipsa lui Cavani din teren. Francezii parcă și-au impus superioritatea mai clar decât au făcut-o vreodată în mandatul lui Deschamps. Au fost prea puternici pentru sud-americani. După Argentina, Uruguay s-a văzut în aceeași postură. De această dată, Franța nu a lăsat loc de interpretări și a surclasat o echipă lipsită de vigoarea din ultimele două meciuri, cu Rusia și Portugalia.

Din două șuturi pe poartă Franța a rezolvat meciul. Mai are rost să vorbim de al doilea șut, totuși?! De cealaltă parte, Lloris și-a impus statutul de mare portar pe care prea mulți îl ignoră. Este unul din argumentele solide ale europenilor pentru un titlu mondial pe care îl așteaptă din 1998.

Mbappe este mare de tot. A fost jenantă însă simularea din repriza a doua și dezamăgitoare, mai ales că și-a ales tare prost momentul să folosească această „armă”, scorul și jocul impunând alte detalii, mult mai sportive. Despre aspectul ăsta parcă nici nu merită scrise multe rânduri, după „prestațiile” lui Neymar, cel care a petrecut 14 minute la sol în cele 4 meciuri de la Cupa Mondială.

Franța are o defensivă greu de trecut și extrem de utilă și pe fază ofensivă. Umtiti și Varane au rolul bine stabilit și sunt integrați perfect în ritmul de joc împus de francezi. Nu mai are rost să-l adaug între ei și pe Kante, mijlocașul lui Chelsea fiind parcă de-o viață în tricoul naționalei „cocoșului galic”.  Pe lângă el, Pogba se simte mai fotbalist decât în ultimii doi ani, deși nici la echipa de club nu are un antrenor care să-l pună în valoare așa cum ar trebui, Deschamps pierzând și el mult timp în van cu sistemul mult prea conservator.

Orice ar ieși din partida de la ora 21:00, vom avea o semifinală dată naibii. Brazilia sau Belgia contra Franței, cam asta ar fi trebuit să fie finala. Nu-mi dau seama dacă francezii sunt favoriți la trofeu. Dacă ai „reușit” să pierzi Euro 2016 la tine acasă împotriva unei echipe precum Portugalia, orice e posibil. La urma urmei, fără acel forcing de 11 minute, nici Argentina n-a fost departe să-i scoată pe băieții lui Deschamps. N-am garanția și nu o voi avea nici pe viitor, cât va fi acest antrenor pe banca Franței, că lotul este exploatat la nivel maxim.