Nemții, tot nemți, tată!

Încep cu un „Bine-am revenit!”.

De astăzi, voi încerca să livrez la finalul fiecărei zile un articol despre cele mai „calde” trei subiecte din fotbal. Pentru că nimic nu e așa cum ar trebui în perioada asta, nici această rubrică nu pornește la drum în cel mai potrivit moment.

Să purcedem, așadar.

Cel mai important eveniment al zilei vine de pe tărâm nemțesc. Bundesliga e primul campionat tare ce-și bagă „angajații” în câmpul muncii. Vestea vine într-un moment în care francezii și englezii au luat sau ar urma să ia decizii total lipsite de logică.

Nemții, tot nemți, tată! Chiar dacă probabil nu vom mai auzi urlete în tribună în acest an, parcă nici fotbalul fără fani nu-i o idee așa rea în timp de pandemie. Atât de hulită în vremuri normale, regula cu tribune goale pare singura cale către revenirea pe teren. Din 15 mai, Bundesliga revine!

De mai bine de două luni e oprit fotbalul în Germania. Cu 9 etape rămase în calendar, Bayern e prima, cu 4 puncte mai multe decât Dortmund și 5 față de Leipzig.  

Nu putea trece neobservată prima apariție publică a lui Messi din timpul pandemiei. În ultimele două luni l-am văzut cu hârtia igienică, cu „altarul Muhammad Ali” din sala de forță și cu abdomenele făcute alături de cei trei copii pe care-i are acasă. Astăzi, l-am văzut pe cel mai bun fotbalist al planetei cu mască și mănuși.

Catalanii au revenit la treabă. Prima zi a fost destinată vizitei medicale, dar ne așteptăm ca în cel mai scurt timp să-l revedem pe Messi cu mingea la picior. Și Suarez pare gata de treabă. Atacantul și-a revenit după operația suferită la începutul anului și vi fi apt pentru reluarea sezonului, oricând ar fi asta.

Pe primul loc în campionat, cu două puncte peste marea rivală, Real Madrid, trupa catalană mai are 11 runde de bifat pentru al nouălea titlu din ultimele 12 sezoane în Spania.   

Ultima bucată de paragraf a zilei este autohtonă. Și nu putea fi nimic mai autentic decât un scandal tipic românesc. Rapidul din liga secundă a aflat astăzi că are un frate siamez în liga a patra. Sau invers. Un fel de CSA-FCSB, dar mai puțin mediatic. Avem un Dinamo și-n prima, și-n a patra ligă, avem vreo trei Rapid și vreo două Steaua. N-am fi români dac-am fi normali. Ghencea și Giulești vor fi gata spre finalul anului și parcă-i păcat să „irosești” asemenea stadioane doar pe câte o echipă.

 Ca la noi, la nimeni, asta-i clar! Un fel de D’ale lu’ Mitică pe frecvențe sportive. Cum e și vorba aia „Prostul întâi o croiește și-apoi o gândește” deși parcă n-ar fi stricat și un proverb cu lăcomie, acum, la final.