The greatest

Pep Guardiola a devenit primul antrenor din istoria Premier League care-și adjudecă trofeul de „Managerul lunii” de patru ori consecutiv. Sosit în Albion cu destule controverse în jurul său, catalanul a reușit să se impună și provoacă daune pe care fotbalul englez nu le-a mai „suportat”. A fost privit cu neîncredere în primele luni la City atunci când se ambiționa să meargă pe ideile sale.

„N-am venit în Anglia să antrenez tacklingul.” Mulți au înțeles atunci că Pep nu își trădează principiile sau rolul pe care și l-a asumat din primele zile la Barcelona, acum aproape un deceniu. A impus în Premier League stilul pe care mulți l-au criticat și prea puțini l-au înțeles. „Spuneau că Barcelona nu poate juca în Anglia, am demonstrat că se poate”. Așa începea conferința de presă a lui Pep acum mai bine de o lună după ce recordurile deveneau tabiet pentru Manchester City. O doză infinită de încredere în sine, un strop de aroganță sau poate doi, au stat în spatele declarației prin care Pep a ținut să răspundă întregului val de critici din primul an de pe Etihad.

Titlul de campioană este deja în vitrină, obiectivul până la final poate fi invincibilitatea. Doar Arsenal în 2004 a obținut trofeul Gold pentru performanța asta. Guardiola s-ar putea să caute același traseu. Despre ce era vorba?! Four in a row! Pep a inovat acest sport și lecțiile sale încă se predau pe tărâm britanic. Unii înțeleg prea puține variabile din teoremele spaniolului, alții preferă să vadă filmul, nu să citească, iar vocea lor va rămâne fără ecou în cel mai scurt timp.