Messi que un club

Leo s-a săturat de toate belele de la club acum un an. A zis că vrea să plece, dar în realitate, Messi n-ar fi plecat niciodată de la Barcelona dacă ar fi fost de la el. Messi nu-i ca ceilalți. Dar știam asta deja. Și nu mă refer doar la jucătorul Messi. Pentru Leo toată viața se lega de Barcelona. Messi nu s-a hrănit din performanțele individuale și n-a ținut să plece în alte 3-4 campionate ca să demonstreze ceva. Messi voia să joace fotbal și să fie acasă. Nu-i trebuia mai mult. Dar uneori și cea mai simplă cerință poate fi imposibilă.

Messi a ales PSG. Nu pentru bani, nu pentru Champions League, nu pentru că ar fi cei mai buni din lume. Messi s-a dus în Franța pentru doar acolo putea găsi frânturi din ce lăsase la Barcelona. Doar la Paris se putea simți comod. Doar 2 cluburi din aceasta lume îi puteau oferi lui Messi de ce avea nevoie. Primul e PSG, iar al doilea era Atletico. Repet, Messi nu-i ca ceilalți, e un tip timid, cu ascendent în autism și pentru el nu există valoaea banului peste confortul personal. La Atletico erau Suarez, De Paul și Simeone, oameni pe care Messi îi știe bine și alături de care se putea integra. Dar dragostea pentru Barcelona nu l-a lăsat să joace tot în Spania. N-ar fi putut. A ales Parisul. Acolo sunt Neymar, Di Maria, Paredes, Pochettino și chiar Ramos. Messi a spus-o fără „rușine” că a ales PSG pentru prietenii de la PSG. Oricine crede că banii au decis aici n-a înțeles nimic din Messi legacy.

Fanii lui Messi s-au confundat cu fanii Barcelona în ultimii 15 ani, dar ei nu vor merge după el la Paris. Dimpotrivă. PSG a devenit inamicul preferat al catalanilor. Fanii Barcei știu că Messi n-a plecat de bună voie. Îl vor urmări la Paris, dar nu vor ține cu PSG. Cel puțin nu ăia care au înțeles ce înseamnă mes que un club.

Despre debutul la Paris nu o să-mi placă ce scriu. Și cel mai bun jucător din lume ar putea avea probleme de adaptare. De 15 ani, Messi avea traseele în cap când juca la Barcelona. S-au schimbat generațiile, dar Messi a rămas pe același modul. A fost ciudat să-l văd pe Mess venind spre căciula din 16 metri nemarcat, așteptând pasa, dar Mbappe care preferă să piardă mingea pe cont propriu, în loc să-l servească pe Messi așa cum eram obișnuiți. Și alt detaliu pe care l-am băgat în „caseta tehnică” ar fi o acțiune din minutul 80 si ceva când Messi se duce cu mingea spre stângă, instinctul îl „forțează” să trimită spre Jordi Alba, dar acolo era Kimpembe, astfel că Leo s-a întors cu mingea și va face un tabiet din asta.

Messi și-a împărțit cariera în două. A jucat cu inima pentru națională și Barcelona, echipele pe care le-a iubit. Va fi greu de privit cu Messi nu va mai juca cu inima ci doar cu creierul. Vrea să mai ia Liga odată, asta e tot ce i-a mai rămas. Vrea să-și ia la revedere și de la Camp Nou, dar nu se va întâmpla. Va fi un bine ai revenit, când aventura de la Paris + Miami se va încheia și va veni să fie emblema clubului până la final.

Oricât de palpitant ar fi pentru toată lumea, nu i-aș dori vreodată lui Messi să vină ca adversar pe Camp Nou.