Portocala mecanică

Bomba a „explodat” pe Etihad Stadium. Aproape nimeni nu ar fi pariat pe victoria lui Lyon. Cota 21.00, pentru un succes francez în fieful cetățenilor, este cea mai mare surpriză din prima etapă a grupelor Champions League. Cornet și Fekir sunt părtași la victoria istorică a lui Lyon la revenirea în această competiție, după un sezon complet de Europa League.

Costumată într-un portocaliu strident, prin care s-a confundat cu „portocala mecanică”, Lyon a fost dezinhibată la primul duel din istorie în partea bleu a orașului Manchester. Deși este un clasic al Champions League, pentru fotbalul feminin, Manchester City – Lyon și-a consumat primul episod și în liga bărbaților. Trupa lui Genesio s-a remarcat, din start, cu un tupeu demn mediei de vârstă de la acest meci: fix 24 de ani. Fekir a centrat ideal pentru Cornet, pentru ca înainte de pauză să trimită un trasor la firul ierbii, în stânga lui Ederson pentru un 0-2 care l-a lăsat mut pe Guardiola, venit la meci cu familia, ilustrând postura unui invitat, nu a unui antrenor conectat la partidă.

Șocul există, indubitabil, dar fanii Ligue 1 știu că Olympique e capabilă de orice. Venită după un 2-2 smuls chinuit la Caen, în weekend, Lyon livrează un scor-bombă pe terenul campioanei Angliei, în cel mai neașteptat moment. Cu șansă, desigur, City controlând autoritar repriza secundă, fără să-i vedem, totuși, pe elevii lui Genesio, panicați vreun moment. Revenind la capacitatea formidabilă pe care o poate etala trupa lyoneză, trebuie remarcat și reversul medaliei: oricine o poate învinge pe Lyon, în orice moment. Un paradox frustrant dar care-i definește pe „les gons”, iar fanii mutați de pe Gerland, simt cel mai bine acest detaliu.

Presiunea europeană a lui Lyon este uriașă. Trupa lui Jean Michel Aulas, n-a mai ieșit din grupele Champions League, din sezonul 2011-2012. Ca să-nțelegem cât a trecut de atunci, este ediția în care Oțelul a reprezentat România în cea mai puternică întrecere inter-cluburi din lume. Fără discuții, pretențiile fanilor sunt uriașe, după 7 ani în care Lyon s-a făcut de râs prin eliminări jenante din Europa, episodul Astra Giurgiu fiind greu de uitat.

Aș mai menționa un amănunt despre ce este Lyon astăzi. În pozele de mai jos, îi veți recunoaște de doi dintre artizanii celor 7 titluri consecutive, actualmente, în staful lui Bruno Genesio: Caçapa și Coupet. Fostul fundaș care a scris istorie de Cris, în centrul defensivei, este unul din secunzii lui OL, în timp ce Coupet a rămas cu mănușile, chiar și la 45 de ani, fiind antrenorul cu portarii.