Mândria sârbului indestructibil

N-am fost convins în ce categorie să încadrez aceste rânduri despre Nemanja Vidic. Fiind fundașul meu preferat all time, am sesizat subiectivitea. Nu voi scrie despre motivele pentru care mi-am ghidat atenția către sârb atunci când purta banderola lui Manchester United, alta este ținta acestui articol.

Fotografia pe care am ales să o ilustrez alături de aceste rânduri ar fi potrivită pentru autobiografia fotbalistului Nemanja Vidic. Un fundaș dur, solid și cu spirit de luptător pe care l-a îmbrățișat fantastic în fotbalul britanic. Cunoscut pentru abilitatea de a influența atmosfera echipei și a se face auzit pe teren și în vestiar, sârbul este părtaș și la unele declarații impresionante.

„Poți să îți refaci nasul spart după un duel dar nu-ți poți „repara” mândria dacă lași pe cineva să marcheze”.  Aceasta este mentalitatea pe care Vidic a impus-o în jurul său, iar trofeele nu aveau cum să-l evite. A recunoscut că „Nu am vrut să accidentez pe nimeni niciodată dar vreau să câștig și fac orice pentru asta”. Tipul de jucător pe care nu-l puteai vedea niciodată în largul său în relaxata echipă a Barcelonei care l-a ofertat în 2012. Despre Vidic, Alex Ferguson spunea că „..este un dur, un tip care nu face compromisuri. Era un sârb mândru. A venit la mine în 2009 să-mi spună că ar putea fi chemat și l-am întrebat la ce se referă. Mi-a spus că e vorba despre Kosovo și dacă au nevoie de el, se duce, este datoria lui. I se putea citi în privire că era pregătit pentru asta”.

 

Când nu a putut să rămână în teren a ridicat mâna și a pășit afară. A știut să-și accepte soarta și nu a profitat de contractul cu Inter care i-ar fi adus mulți bani schimbând spitalele. S-a retras în 2016 și a rămas în memoria fanilor Premier League un fundaș de încredere, un căpitan competent și un războinic absolut. Fără dubii, pentru mine, cel mai bun fundaș central pe care l-am văzut. Deși sunt din două tipare diferite și au un stil de joc destul de puțin asemănător, Eric Bailly și Nemanja Vidic sunt comparați de fanii lui Manchester United. Ivorianul s-a simțit impresionat de comparație în timp ce sârbul și-a exprimat încrederea totală în jucătorul venit de la Villareal în vara lui 2016. Întâmplător, Eric Bailly este fundașul care mi-a atras cel mai mult atenția în ultimii ani, meritând locul pe piedestal.