Cine ne mai salvează?

Octombrie negru. Așa s-ar descrie perfect prezentul naționalei de fotbal. Când așteptările au crescut, căzătura a fost mai dureroasă. Ne-am întors în mocirla pe care naționala a „gustat-o” de mai bine de zece ani. Nu ne găsim locul, jocul, fotbaliștii, stilul și nici antrenorul. Picajul e evident, iar pretențiile nu scad. Trăim din ce a fost și ce credem că poate fi, dar uităm să ne uităm la noi și la ce am făcut pentru a cere mai mult.

Vara trecută a apărut naționala de puști a lui Rădoi și credeam că ne-am găsit generația de aur. După Euro din Italia, niciunul dintre noii idoli n-au prins un transfer mare. La un an distanță, speranțele se risipesc și în potențialul lor. Rădoi a făcut pasul la naționala mare, iar debutul a fost înfiorător de bun. Am redescoperit o națională care joacă fotbal. Nu am știut cum s-o lăudăm mai tare și mai repede și ne-am dat cu capul în cel mai românesc mod. Islanda ne-a pus bariera spre Euro, iar Norvegia ne-a arătat cât de mult ne-am înșelat după prima impresie.

Rădoi este un altfel de antrenor. Discurs, postură, idei și raționament decupate din Occident. Mentalitatea românească nu e ușor combătut, însă. Rădoi va fi un antrenor mare, sunt aproape convins. Peste două zile, cel mai probabil, va începe să-și caute un nou job. Naționala României nu e provocarea de care are nevoie acum. El știe asta și nu se va lega la cap. Va ridica mâna și va cere schimbare. Vrea să fie în iarbă zi de zi, nu în birou. Oricât de bine îl prinde cămașa, tot în training îi e mai comod. Are nevoie de un club cu potențial și cu bani. Nu va găsi asta în România și probabil că va emigra spre alte meleaguri unde poate fi apreciat. Varianta Arabia pare prima pe listă. Să nu ne gândim că e un pas înapoi. Răzvan Lucescu a ajuns să-i antreneze pe Gomis și Giovinco, iar Olăroiu a avut în vestiar niște nume în aceeași zonă. Rădoi are potențialul să fie unul dintre cei mai mari, dar trebui să înceapă să facă pașii în ordine.

Cui ne lasă Rădoi? Primul nume care-mi vine în cap ar fi Hagi. Poate că e timpul pentru a doua șansă. Hagi are armele potrivite să facă o națională mare, dar le va folosi cum trebuie?