Minunea blondă

Fiecare generație vine la pachet cu un set de idoli. Fie că vorbim de Maradona, Zidane, Ronaldo brazilianul sau portughezul, Messi, Platini ori Neymar, fiecare dintre ei își pune amprenta etern pe subiectivitatea fiecărui fan.

În cea care se naște acum aud des de Mbappe, Sancho, Vinicius, Rashford sau Joao Felix. Eu-mi pun baza că Ansu Fati nu va fi doar un alt Bojan sau Tello „ars” prea devreme de pretențiile Barcelonei. Dar nu despre el vreau să scriu azi ci despre cel mai reprezentativ idol pe care noua generație îl poate servi. Evident, e vorba de Haaland! Atacantul- minune de la Dortmund s-a remarcat în Champions League acum un an și de atunci nu se mai oprește din marcat goluri.

„Minunea blondă scandinavă” dă peste cap statisticile, iar viitorul tinde să-l propulseze sus de tot dacă va ține ritmul. Haaland a șocat pe toată lumea cu golurile date pentru Salzburg în Champions League! Dortmund l-a acontat repede și n-a greșit! Norvegianul a marcat pe bandă rulantă în Germania, în Ligă, dar și la națională.

Spuneam mai sus că e prima mea alegere dintre toți puștii minune ai prezentului. În mod normal l-aș fi menționat pe Mbappe. Francezul mai are de tras până să fie comparat cu Henry, așa cum s-a tot scris. Încă nu e suficient de constant, dar mai ales, nu e serios. Nu cum a fost idolul de pe Highbury! Haaland e ușor controversat.  Are un soi de autism în discurs, dar și în joc. Probabil de aceea nu-l văd să-și piardă simțul măsurii așa cum Mbappe a făcut-o în preajma lui Neymar.

Haaland se remarcă printr-un simț al porții pe care nu l-am mai văzut de la Van Nistelrooy! Tehnica de demarcare pe care Haaland o dezvoltă la doar 20 de ani este „înspăimântătoare”! Execuțiile nu-i sunt caracteristice unui puști, iar ruperile de ritm par desprinse din benzile desenate cu supereroi.  Precizia șuturilor, dar și viteza îl transformă pe Haaland în cel mai bun atacant al prezentului! S-a creat ideea generală că s-ar potrivi în Premier League! Nu-s de acord! Ar fi perfect în orice campionat, la orice echipă!

 Închei cu cifrele. Nu sunt îndemânatic cu ele și nici n-am pretenția că se va schimba asta, dar când cuvintele se termină, avem nevoie și de puțină matematică. Iar teorema lui Haaland este grea de tot.

11 goluri în 9 meciuri de Champions League la Salzburg și Dortmund

23 de goluri în 26 de meciuri pentru Borussia!

Și ăsta e doar începutul!