Amor a la mexicanos

Mexicul detonează bomba și învinge campioana mondială într-o duminică ce nu anunța prea multe șocuri. După un astfel de meci, parcă nu ne mai aducem aminte de scandalul cu escortele mexicanilor dinainte de turneul final. Dimpotrivă, ar trebui să vorbim mai mult despre efectul neașteptat. Nu pot să-mi ascund simpatiile, niciodată nu voi reuși, iar victoria de azi mă încântă mai mult decât e permis. Favorita mea, după Argentina lui Messi, vede optimile și nu prea mai vede Brazilia acolo. În schimb, nemții încep să caute caseta cu semifinalele de acum 4 ani. Sau nu ei trebuie să o găsească ci brazilienii?! Nu mi-e clar. Dar mai pronunțat începe să se vadă Brazilia-Germania încă din optimi. Sună distractiv.

Mexicul are cea mai bună echipă din istorie și argumentul s-a susținut singur încă din prima etapă. Ne dăm seama de aceste detalii când Giovani dos Santos nu are loc în primii 14 oameni. Se dau de gol verzii și printr-o primă repriză senzațională când puteau să intre la cabine cu trei goluri avans. Dacă tot am deschis subiectul, trebuie să-mi revărs frustrarea, doar altfel ar fi degeaba scris acest articol în categoria „Subiectiv”. Mexicul putea face scor dar s-a speriat. A scăpat de multe ori pe contraatac, a avut superioritate numerică dar n-a profitat. Clișeul nu s-a produs, iar nemții n-au întors. Nici măcar n-au egalat dar rămân cu ideea că merită și nemții o corecție severă, măcar o dată-n istorie.

Acum, după 1-0 cu Germania, mexicanii sunt favoriți dar tocmai asta ar putea fi problema. Vor ști să gestioneze acest statut? Korea și Suedia nu sunt echipe care ar trebui să încurce calculele dar secvența este prea importantă, iar presiunea poate deveni colosală. Presiunea primului loc, desigur, calificarea fiind deja adjudecată.

Cum să nu mă bucur pentru Ochoa, portarul meu favorit?  Pentru Rafa Marquez, Guardado, Vela, Ayala, Chicharito și restul băieților? Sunt spectaculoși, fotbalul pe care-l joacă este colorat, nu cenușiu ca eterna senzație de forță și dominare brutală a nemților. Au carisma lor, fotbalistic vorbind, au zâmbetul larg când mingea este în posesia lor și sunt încântați de bucuria golului. Cum să nu încurajezi astfel de națională?! Amor a la mexicana va răsuna pe străzile Rusiei, iar ritmul latino care deja cucerise Europa va zgudui și mai mulți pereți.