Necenzurat

Profit de pauza celor mai tari campionate pentru un altfel de articol. Nu-i decât un research pe care l-am făcut și m-am gândit că ar fi interesant să-l distribui. Așa cum toate domeniile își împart porțiile de „știați că”, m-am orientat spre o duzină de fapte care au adus acest sport la nivelul pe care-l cunoaștem astăzi.

Trebuie să încep cu ceva special, așa că trebuie spus faptul că Pele a fost primul care a folosit expresia „the beautiful game” atunci când a făcut referire la fotbal.

Canadienii și americanii folosesc termenul „soccer” dar proveniența este britanică. În secolul al XIX-lea, englezii au început cu „Association Football”, după care s-a trecut la „Assoc Football”. În acea perioadă, era populară adăugarea terminației „-er” la orice cuvânt scurt, astfel că acest termen s-a inventat din comoditate, cumva.

Recordul de invincibilitate aparține echipei ASEC Abidjan din Coasta de Fildeș care n-a pierdut nicio partidă între 1989 și 1994. Recordul?! 108 meciuri!

Originile acestui sport datează din anul 476 î.H. și s-ar fi localizat pe teritoriul Chinei.

Dacă am ajuns la recorduri, îl notez și pe cel al francezului Stephan Stanis, cel care a marcat de 16 ori într-un meci pentru RC Lens în 1942. De altfel, la nivel de profesioniști, nimeni nu a mai bifat această cifră și sunt absolut convins că și-o va păstra.

Ricardo Olivera este marcatorul celui mai rapid gol din istorie. I-au trebuit 2,8 secunde pentru a deschide scorul.

Primul meci de baschet din istorie s-a disputat cu o minge de fotbal.

Dintre finalele de Cupă Mondială ce au avut loc până în prezent, doar cele din 1930 și 1950 nu au avut în componență cel puțin o reprezintativă europeană.

În 1954, Motherwell și Dumbarton terminau prima repriză cu scorul de 6-4. Este recordul de goluri marcate într-o singură repriză.

Pele este cel mai tânăr câștigător al Cupei Mondiale. Acesta a reușit să ridice trofeul în 1958 la vârsta de 17 ani și 249 de zile.

Nemanja Vidic, fostul fundaș al lui Manchester United era singurul fotbalist din Premier League care avea în componența numelui doar cifre romane : V (5), I (1), D (500), I (1), C (100).

Primul meci televizat s-a desfășurat în 1937 și a avut-o în rol principal pe Arsenal care a înfruntat echipa de rezerve a clubului.

În 1969, El Salvador i-a declarat război Hondurasului după ce a pierdut meciul de fotbal.

La 19 ani, tatăl lui Xavi s-a înțeles cu AC Milan pentru trecerea fiului pe San Siro dar mama acestuia s-a impus și l-a amenințat că divorțează dacă băiatul ei părăsește Barcelona.

Chelsea Londra a retrogradat de mai multe ori decât a reușit să câștige campionatul.

Singurul „GOLD Premier League trophy” i-a fost acordat lui Arsenal. Trupa lui Wenger a terminat neînvinsă sezonul 2003-2004.

Fotbalistul coreean Ahn Jung-hwan a fost dat afară de Perugia după ce a marcat golul decisiv pentru țara sa în victoria contra Italiei de la Cupa Mondială din 2002. Motivul a fost simplu dar și necenzurat în același timp : „Te-am dat afară pentru că ai distrus fotbalul italian”.