Filmul pe care l-am mai văzut

O să sune ciudat dar nu am cum să încep altfel:  Barca este mes que un club. Dovedește asta la fiecare meci. Ori de câte ori a încercat să păcălească fotbalul, trupa catalană a fost penalizată crunt. Oricine poate face asta dar nu Barcelona. Este al patrulea an consecutiv când primește ce merită. Atletico, Juventus, Roma și acum Liverpool au meritat să meargă mai departe și asta s-a întâmplat. Nu se aplică tuturor acest statut, iar prima propoziție reflectă asta.

Exact ca acum un an, după un succes categoric nemeritat pe Camp Nou, „valverdiștii” s-au făcut de râs la retur. 4-1 a fost cu AS Roma în 2018 și totul părea ușor. Din alibi n-a mers. Au rămas acasă. Acum, 3-0, de nicăieri, cu Liverpool și o nonșalanță  cruntă la retur care nu merita salvată.

Paradoxal, Barcelona a jucat mai bine în prima repriză de pe Anfield decât a făcut-o acasă în 90 de minute. Patru ocazii monumentale pe care Messi, Alba și Suarez nu aveau voie să le irosească, au ușurat cu mult sarcina gazdelor. Unii ar spune că de vină e și Dembele, care în tur și-a bătut joc de două goluri pe final. Eu nici nu l-aș menționa.

Cum de a fost posibil ca Valverde să-și păstreze postul după umilința de anul trecut nu-mi explic. Cum o va ocoli și p-asta, rămâne de văzut. Este ireală lipsa de tact pe care omul ăsta o are. Intri în meci ca și cum ai juca în etapa a 30-a cu Girona în campionat.. nu te pregătești deloc pentru un forcing anunțat al lui Liverpool. Nu o să înșir toate soluțiile pe care le putea alege, știm deja că a folosit-o pe cea greșită.  

Busquets, Pique, Rakitic, Suarez au nevoie de înlocuitori. Niciunul nu mai poate fi punct fix. Nu într-o echipă ca Barcelona. De Jong e semnat. De Ligt ar fi perfect.  Griezmann sau alt atacant fuoriclasse e o necesitate clară și urgentă.

Messi se lovește de aceeași problemă ca-n ultimii 4 ani. Degeaba ești cel mai bun dacă antrenorul nu știe să gestioneze situațiile și colegii nu te ajută decât de la 2-0 în sus. Balonul de Aur îl va lua dar spre deosebire de alții, pe el îl interesa mai mult alt trofeu. Nu-l ia nici anul ăsta și încep să cred că 2015 va rămâne ultimul lui an cu această cupă-n palmares. De când Xavi a plecat de la Barcelona, echipa a bifat 4 sferturi de finală și o semifinală de uitat. O voce ca a lui Xavi, un lider, un astfel de element le-a lipsit și pe Anfield și-n multe alte nopți negre din ultimii ani.

PS: Am spus-o și după meciul tur, o repet acum: Liverpool e cea mai bună echipă din lume. Klopp a construit cea mai puternică trupă. Cu toate acestea, visul Premier League mai stă un an departe de Anfield. Lui Pep e greu să-i iei trofeul intern, oricine ai fi. Klopp e magistral: a preluat echipa în plin sezon acum aproape trei ani și parcursul lui e ireal: finală de Europa League, finală de Champions League și acum, din nou, finală de Champions League.

PPS: Mi se pare ireal că Allison a fost pe teren și la Roma -Barcelona 3-0 și la Liverpool – Barcelona 4-0. Neverosimil!