Cvintuplu obscur

Am așteptat câteva zile pentru a sugera opinia mea despre Balonul de Aur din 2017. Prea multă patimă, prea subiective părerile și prea puțin spațiu pentru sinceritate. Ronaldo a primit al cincilea trofeu și orice urmă de respect și credibilitate pe care această distincție a impus-o, s-a risipit. Zidane, Ronaldinho, Van Basten, Xavi, Iniesta și Ronaldo n-au adunat împreună Baloanele de Aur pe care le-a primit Cristiano. Din păcate pentru justețea fotbalului, portughezul a știut să profite de un nume și un statut supraevaluate.

În ultimii cinci ani, Cristiano a luat patru trofee individuale acordate celui mai bun fotbalist al planetei. Cauza?! Champions League, în principal. Personal, consider insuficient acest detaliu în acordarea distincției. S-a dovedit în prea multe situații că relativitatea din jurul trofeului Champions League nu prezintă nicio garanție. Dacă Real Madrid a cucerit trofeul de trei ori în ultimii patru ani, nu am dedus automat că Ronaldo a fost cel mai bun om și factorul decisiv. Pepe a fost cel mai important om în lupta pentru Euro 2016 și decisiv în finala cu Atletico din aceeași vară. Din nefericire, aceste detalii au devenit „obligatorii” pentru o luptă Messi-Ronaldo pe care presa o adoră. Un traseu favorabil, o serie de greșeli de arbitraj, o formă proastă a unei anumite echipe, sunt factori de care te poți lega într-un parcurs european pe care-l duci până la capăt. Așa cum Chelsea nu era cea mai bună echipă din lume când a bătut-o pe Bayern la ea acasă, nici Atletico nu a fost cu nimic mai prejos decât marea rivală din oraș care i-a suflat două trofee continentale. A contat?! Nu. Cine a ridicat trofeul a rămas în istorie, nu menționează nimeni adevărul sau justețea.

Un an calendaristic în care Ronaldo s-a evidențiat doar în primăvară cu o serie interminabilă de goluri europene, i-a adus în vitrină al cincilea Balon de Aur. Un trofeu individual pe care succesele nemeritate consecutive ale lui Cristiano l-au minimalizat ca obiectivitate.  M-aș fi ghidat și anul acesta pe celebra replică a lui Zlatan: „Messi trebuie să primească an de an Balonul de Aur pentru că altul mai bun nu este și după ce se retrage trofeul ar trebui să-i poarte numele”. Societatea are nevoie de diversitate, de o luptă, de rivalitate, iar Cristiano s-a pliat perfect acestor cerințe.

Cele mai multe goluri, driblinguri, pase de gol, pase filtrante, ocazii create din 2017 poartă semnătura lui Messi. Cine a primit trofeul individual cel mai important din fotbal? Cristiano. Trofeele aduc fotbalului o doză de ignoranță pe care prea puțini o depistează. Fotbaliști ca Zlatan, Bergkamp sau Van Nistelrooy care nu au cucerit trofeul Champions League nu au avut nevoie de astfel de prestigiu pentru a dobândi un statut de idoli. În prezent, nu mai funcționează acest proces.