Unsprezece plus unu

A devenit o obișnuință ca la final de an să se vorbească despre topul celor mai buni. Vreau să aleg o altfel de ierarhie. Nu e despre cei mai buni în 2019, ci despre cei mai în formă jucători ai prezentului. De la portar la atacant, am scrijelit o listă a celui mai bun prim 11 al momentului.

Brazilianul din poarta lui Liverpool este cel mai bun portar al momentului. Alisson și-a pus amprenta decisiv pe momentul fantastic traversat de echipa lui Klopp. Venit de la Roma pentru o sumă record, Alisson Becker a schimbat radical obiectivele lui Liverpool.  
Trent Alexander-Arnold este revelația fotbalului mondial după evoluțiile din ultimul an. Promovat de Klopp ca soluție de avarie după accidentarea lui Clyne, puștiul care abia a împlinit 21 de ani  s-a impus ca titular și în naționala Angliei. Alexander- Arnold este cel mai scump fundaș din lume, conform Transfermarkt.

Nu cred că încape îndoială dacă vorbim despre Van Dijk ca despre cel mai bun fundaș din lume. Olandezul și-a impus stilul încă de la primele meciuri în Premier League și a devenit liderul  celei mai bune apărări din fotbalul european.  

Poate fi considerată o surpriză alegerea lui Lenglet în acest prim 11, dar e fundașul pe care l-aș vedea titular în orice echipă mare a Europei . Un control senzațional al balonului, poziționare excelentă și viziune remarcabilă sunt calitățile care mă „obligă” să îl fixez pe francez în cea mai bună echipă a momentului.
Alaba a ieșit din lumina reflectoarelor în ultima vreme datorită accidentărilor și a formei discutabile a echipei de club din 2019. Cu toate acestea, Ferland Mendy mai are de tras pentru a fi cel mai bun fundaș stânga, în timp ce Alba sau Marcelo nu mai au „marketingul” de altă data. Alaba e constant, a fost mereu la același niveș și nu-mi vine în minte al fundaș lateral de picior stâng care l-ar ține pe tușă pe austriac.  
Brazilienii din această echipă au roluri care confundă istoria fotbalului. După portarul Alisson, închizătorul Fabinho este celălalt fotbalist carioca din echipa propusă de mine. Remarcat la AS Monaco, Fabinho s-a integrat perfect în sistemul lui Klopp și are un rol fundamental la Liverpool. Am fost indecis între brazilian și olandezul De Jong, dar Frankie încă nu e „noul Busquets”.  
De Bruyne este cel mai bun mijlocaș din lume. Nici nu simt că ar trebui să închei această propoziție cu „în opinia mea”. Este evidentă superioritatea belgianului în comparație cu ceilalți mijlocași din fotbalul mare. Guardiola a știut să exploateze la maxim potențialul belgianului. Viziunea, pasele, șuturile, creativitatea și controlul sunt atributele care-l recomandă pe De Bruyne drept cel mai bun mijlocaș din lume.      
Deși pare un nume surpriză, Luis Alberto este cel mai bun pasator decisiv din Europa în acest sezon. Numai puțin de 11 assisturi a „provocat” pentru revelația din Italia, Lazio, decarul spaniol. De Bruyne are 10 pase decisive, ca fapt divers.  
Ce mai poate fi spus despre Mbappe?! Francezul este la cel mai înalt nivel deși are doar 21 de ani. Despre golurile și recordurile lui nu mai e cazul să vorbim. Calitățile puștiului crescut de Monaco îl recomand pentru un Balon de Aur în cel mai scurt timp. Chiar dacă performanțele cu PSG nu s-au ridicat la nivelul așteptările, Mbappe nu are voie să lipsească, chiar dacă Mane sau Salah ar merita mențiuni după forma senzațională pe care o traversează.  
Cel mai bun jucător de pe planetă ar fi letal alături de Kevin de Bruyne și Kylian Mbappe. Până atunci cară în spate o echipă a Barcelonei care rămâne în frunte, doar datorită argentinianului. Messi continuă să fie un marcator letal și devine pe zi ce trece un mijlocaș perfect. Viziunea ireală prin care Messi desenează rămâne letală și la 32 de ani.
Cifrele nu mint când vine vorba de Robert Lewandowski. Polonezul a avut un an incredibil, chiar dacă Bayern pare în cel mai dificil moment din ultimii ani. Nu mi-a fost prea greu să-l aleg pe Lewandowski. Atacantul lui Bayern este letal și decisiv, aspecte greu de evitat când vine vorba de un marcator.   
Poate pentru prima dată după mulți ani, nu există dubii când vorbim despre cel mai bun antrenor din lume. Klopp a atins nivelul maxim și a reușit să scoată tot ce e mai bun din Liverpool. Urmând traseul de la Dortmund, unde a „născut” vedete din nimic, Klopp s-a remarcat prin același procedeu și pe Anfield. După ce a dus echipa în finalele Europa League și Champions League în primii 2 ani, Klopp a luat Liga în cel de-al treilea și are deja mâinile pe trofeul Premier League, primul după 30 de ani pentru Liverpool!