Dinozaurul sinucigaș

Așa cum orice început are un sfârșit și povestea „dinozaurilor” Germaniei își scrie ultimele pagini. Singurul club german care a participat în toate edițiile Bundesligii numără ultimele minute pe prima scenă a fotbalului german după un nou sezon catastrofal. De această dată, sentința nu poate fi evitată.

Dacă în ultimii 5 ani, Hamburg a evitat retrogradarea în Zweite cu noroc sau inspirație pe final, în 2018 nimic nu poate salva onoarea unui club uriaș. Doar Hamburg și Bayern nu au retrogradat niciodată din Bundesliga dar fanii bavarezi pot celebra cât curând unicitatea în această privință. Dacă tot am adus în discuție campioana Germaniei, mă simt obligat să notez ultimele meciuri de pe Allianz Arena dintre cele două: 6-0, 8-0, 5-0, 8-0, 3-1, 9-2, 5-0, 6-0 și asta doar în ultimii 7 ani. De unde să caute scuze pentru aceste rușine, Hamburg?!

Un management falimentar a produs un efect iremediabil asupra lui HSV. Chiar dacă fanii ii aduc un profit uriaș echipei care se află în top 10 din acest punct de vedere, niciun beneficiu sportiv nu s-a contopit cu acest clasament. Atașamentul necondiționat al fanilor nu s-a transpus progresiv  și în Bundesliga, iar forma catastrofală din ultimii 5 ani nu putea conduce decât spre acest deznodământ.

Fără să fi bătut pe nimeni de 14 meciuri, Hamburg a ajuns lanterna roșie a Bundesligii, scenariu pe care nu și l-ar fi imaginat mulți, mai ales după ce în acest campionat formația de pe Volksparkstadion a pornit cu două victorii. De altfel, în ultimele 26 de meciuri de campionat, tot atâtea succese a adunat ca în primele două runde. Când ai obținut 4 victorii în 28 de meciuri, nimeni și nimic nu poate să redreseze situația critică în care te-ai afundat.

Până acum două săptămâni, în istoria Bundesligii, Hamburg era pe locul 3 la număr de puncte acumulate dar Borussia Dortmund le-a suflat locul pe podium și absența din următorul sezon le va afecta și mai tare istoria. Multe voci tind să asigure că este un pas firesc și un detaliu de care HSV avea nevoie pentru a putea să o ia de la capăt. Dacă pentru cei mai mulți, prezentul pare să propună un restart, eu sper doar să nu urmeze traseul lui Kaiserslautern.