INTERminabili

Trebuie să admit din start că este prima ocazie pe care o aleg să scriu despre un meci din Serie A. Nu-i tocmai campionatul pe care să-l iubesc, urmăresc cu interes sau venerez dar pot trece în raport o cronică despre Derby d’Italia. Juventus și Inter m-au prins în postura subiectivă a privitorului dar în rândurile de mai jos acest detaliu nu-și va găsi locul.

Prima repriză s-a terminat cu victoria lui Juve la puncte. Mai multe lovituri, mai multe eschive și mai multă potență.  Curajul i-a lipsit Interului dar gazdele au avut de partea lor și superioritatea ultimilor ani, redată printr-o doză de încredere covârșitoare. Fără Dybala, Juventus n-a fost atât de incisivă în atac așa cum fanii bianconero ar fi preferat dar finalul de repriză s-a văzut alb-negru. Inter n-a profitat de absența celui mai bun om de la Juve și a căutat să-și asigure un 0-0 pe care l-a transpus și pe San Paolo. Cu un stil de joc bazat pe o defensivă de o acuratețe INTERminabilă, liderul din Serie A continuă să care pianul la care Juventus compune de 6 ani.

Nici partea secundă nu a coincis cu alt scenariu, iar duelul s-a dus până la final după planul schițat de Spaletti. Allegri nu a vrut să riște și a apelat la Dybala doar 20 de minute, iar Douglas Costa s-a încălzit până la final. Icardi a dat primul șut al liderului pe poartă în minutul 51. Târziu dar cu factori evidenți ce au influențat acest randament. Pe final, din poziție centrală, la 18 metri de poartă,  Higuain a „explicat” pentru cine mai avea dubii, de ce nu mai este în lotul Argentinei și de ce Messi nu a luat nici Cupa Mondială nici Copa America.

Inter nu poate câștiga campionatul jucând toate meciurile tari la 0-0. O campioană nu se definește doar prin victoriile cu echipele mici, trebuie să-și impună statutul și în fața granzilor. Momentan, Inter arată că poate duce o luptă crâncenă cu Napoli pentru locul 2 dar la ce a livrat în partidele cu adevărat tari din acest sezon, nu l pot vedea pe Icardi ridicând trofeul după 38 de etape. Nici cu Milan nu au fost superiori, cu Juve și Napoli nici pe departe. Totuși, perspectivele unui nou concept nerazzurri triumfători prin contur, iar Spaletti pare omul potrivit pe care Milan nu a știut să îl aleagă în vară.

Cu ce am rămas din acest meci? O nouă serie fantastică pe care Inter o oprește. În 2011, Inter câștiga cu 3-1 la Torino și punea stop unei avalanșe de 49 de meciuri la rând fără eșec ale lui Juventus. În decembrie 2017, squadra de pe Meazza devine prima care nu ia gol pe Allianz Stadium după 45 de partide consecutive cu minim o reușită a bianconerilor. INTERminabilele recorduri se opresc pe același stadion și în același duel.