Maratonul Manchestărilor

După doi ani de căutări, Manchester City trebuie să-și revendice titlul de campioană. Venirea lui Pep Guardiola a creat un adevărat fiasco în primele 12 luni dar catalanul s-a asigurat că lotul din acest sezon îi poate satisface nevoile. De asemenea, Manchester United caută primul titlu după retragerea lui Alex Ferguson, iar statistica le dă speranțe fanilor : Mourinho a câștigat de fiecare dată, în cel de-al doilea sezon la o echipă, trofeul de campion.

Deși ambele formații din Manchester nu vor neglija sub nicio formă parcursul european, ținta cea mai importantă pare ilustrată de titlul de campioană a Angliei. Manchester City s-a clasat pe un neașteptat loc 3 în ediția precedentă, în timp ce United s-a făcut de râs cu locul 6, pe care au pus sechestru, din startul și până la finalul sezonului. Dacă Pep s-a baricadat serios și a investit masiv în defensivă, Mourinho și-a completat fiecare compartiment. Fără discuții, cele două rivale locale sunt la un nivel foarte apropiat dacă vorbim de calitatea lotului. Totuși, tind să-mi îndrept așteptările mai mari spre partea albastră a orașului.

Guardiola este primul argument. Pentru prima dată în carieră, a terminat mai jos de locul doi în campionat și s-a oprit în optimile Champions League, după 7 semifinale în 7 ani de antrenorat. Aceste statistici rudimentare l-au plasat în cea mai vulnerabilă poziție în fața presei, iar așteptările sunt incomensurabile. Argumentele sale din acest sezon sunt jucătorii. Dacă în 2016 începea cu un lot îmbătrânit, saturat și incoerent, în ultimul an acesta a metamorfozat-o pe City. Bravo și Ederson sunt variantele de portari. Decenți spre buni, însă niciunul nu e top-class. Defensiva pare completă: Danilo, Walker și Mendy vor acoperi benzile, în timp ce Kompany, Stones, Otamendi asigură centrul apărării. Pentru linia de mijloc, fundamentală pentru tipul de fotbal practicat de echipele catalanului, acesta se va baza pe Yaya Youre, David Silva, Gundogan, De Bruyne sau Fernandinho, aici vorbind doar de zona centrală a terenului. Pe benzi opțiunile sunt excelente : Sterling, Bernardo Silva, Sane fiind dispuși să-și asume un rol decisiv. În atac, doar două opțiuni: Aguero și Gabriel Jesus dar multitudinea de sisteme pe care le poate încerca în acest sezon pare să fi oprit intențiile din acest mercato.

Dacă discutăm despre partea roșie a orașului, aș începe cu Mourinho. Dacă Pep ar fi primul argument al succesului pentru echipa sa, pe Mourinho nu-l consider nici măcar al treilea. Deși a ridicat 3 trofee în sezonul trecut, aș tinde să nu-i acord prea mult credit. Un lot senzațional căruia îi blochează potențialul și progresul printr-un joc închis, fortuit și bizar, în cele mai multe momente. Cu toate acestea, mizez pe ultima fărâmă de încredere pe care o mai am în el. am spus-o și-mi mențin părerea: Mourinho și-a pierdut „puterile”. Nu mai e acel „The Special One”. Poate că-i prea învechit, poate că metodele sale nu se mai aplică, inspirația poate nu mai e la fel de profilică. Totuși, dacă acest sezon al lui United n-o găsește,cel puțin în postura de vice-campioană, cred că portughezul se poată lăsa, liniștit. Prin lăsat mă refer, desigur, la preluarea unei echipe naționale. Revenind, De Gea este unul din cei mai buni din lume, aici United fiind clar avantajată. Din apărarea „diavolilor” îl evidențiez pe Eric Bailly. Ivorianul s-a integrat perfect și încă-și caută partener. Smalling, Jones, Rojo și Lindelof vor sta la coadă, iar Valencia n-are rival pe dreapta. Shaw și Blind ori Darmian își doresc locul din partea stângă a apărării. Centrul terenului o inducă pe United în top 3 echipe din lume în acest moment, pentru soluțiile din această arie : Pogba, Matic, Ander Herrera, Carrick, Fellaini. Pentru benzile terenului, Mourinho îi are la dispoziție pe Mkhitaryan, Lingard, Mata, Martial și chiar Rashford, iar Lukaku n-a venit cu rival pe post pentru acest sezon.

Spurs e departe de casă în acest sezon și cred că va suferi foarte tare, pierzând astfel un element important, care a plasat-o pe locul secund în luna mai. Chelsea nu cred că are forța să facă un nou sezon excelent, mai ales după ce și-a pierdut două piese fundamentale : Matic și Diego Costa. Echipele din Manchester sunt favoritele mele pentru noul sezon de Premier League, iar duelul dintre Pep și Mou cred că se va dovedi decisiv.