Care-i următorul pe care-l criticăm?

Mandatul lui Daum e gata. Nu mai e loc de investigații sau de presupuneri, cariera lui de selecționer este decisă. Anunțul oficial probabil că-i redactat în acest moment, iar clauzele se negociează până la ultimul cent, că doar e neamț. Atitudinea lui din ultimele zile sugerează un „pohui” de un milion de euro.

Am fost, din start, extrem de surprins de alegerea făcută dar am zis să nu fiu sceptic și să-mi activez doza de optimism deși într-o cantitate redusă. Am fost de părere și atunci și-mi păstrez ideea că nu de antrenori buni ducem noi lipsă în această țară ci de o altă atitudine și mentalitate. Modelul nemțesc părea că ne va ajuta. Rigoarea, profesionalismul și încrederea într-o manieră justă a convocărilor și pregătirii meciurilor susțineau un tipar prin care mulți antrenori germani s-au impus la naționale de rangul celei tricolore. Cu toate acestea, Daum n-a fost deloc cea mai inspirată alegere, România fiind total nepregătită în aceste preliminarii. Deși primul discurs din mandatul său a fost plin de optimism și curaj, timpul și incompetența i-au retezat orice reușită pe banca naționalei României.

A mai venit un selecționer, ne pregătim să scăpăm de el, meritat ce-i drept, și-l așteptăm pe următorul pentru o critică progresivă. Nu constructivă, progresivă. Nu-s de acord cu multe afirmații ale neamțului și-mi permit să cred că nu avem jucători sub nivelul Armeniei și Muntenegrului. Lăsați-mă să cred că Olăroiu, Boloni, Contra sau Mircea Lucescu nu se situau la 7 puncte în spatele unei naționale din care fac parte Vesovic, Ivanic sau chiar Jovetic, cu două etape înaintea finalului. Se vorbește despre un moment zero, despre un schimb de generații de parcă toată lumea s-ar aștepta la boicotarea a 20 de fotbaliști și recrutarea altor 20, dintr-un fotbal care produce constant numai superstaruri. Nu-i nevoie de o radicalizare ci de o uniformizare. Poți produce satisfacții și performanțe chiar și cu nucleul actual dar modelul de selecționer trebuie să eclipseze prea multe aspecte negative ale acestui fotbal românesc.

N-am dubii că oricine ar veni, criticile nu vor continua cu același ecou dacă nu vom vedea fotbal. Poate că ele vor fi cenzurate de o răbdare logică până în startul preliminariilor viitoare dar dacă nu vor fi modificări generale, rezultate convingătoare și un joc bazat pe o ofensivă decentă, nu cred că vom apuca să vedem în acest secol un selecționer care să se ridice la nivelul pretențiilor celorlaltor 19 milioane de „antrenori”.