Un Deportivo din ce în ce mai mic

Chiar dacă nu am mai scris despre Deportivo în ultima lună, concluziile s-au actualizat și deciziile au prins coajă. După 1-2 acasă cu Girona am scris ultimele rânduri despre galicieni și de atunci multe s-au schimbat la clubul de pe Riazor, ecoul fiind mut, din păcate. Mentalitatea de echipă mică scoate din discuție orice tip de progres și impregnează un set de așteptări greu de acceptat.

Despre un Super-Depor nu cred că pot să mă hazardez să cuget. Orizontul nu-mi oferă niciun motiv. Se schimbă antrenorii, Cristobal este al treilea din 2017 dar nimic nu se modifică decât temporar. Deși la meciul cu Sevilla din weekend pot recunoaște că m-am mirat de forța și curajul pe care Depor le-a impus, la final am realizat că nu jucătorii sunt vinovați ci mentalitatea pe care tehnicienii nu sunt capabili să o corecteze.

Obsesia numită Marcelino nu-mi permite să trec mai departe. Exemplul perfect al detaliului definitoriu ce poate schimba tipologia greșit implementată la Depor. Valencia s-a blindat în vară când l-a numit pe asturian, antrenorul primei echipe. O altă față, o altă exprimare, o mentalitate câștigătoare și foarte multă încredere, aspecte ce au schimbat un club ce se îndrepta spre anonimat. Când Depor va avea curajul să bage mână în buzunar și să angajeze un antrenor cu principii și optică pozitivă, rezultatele vor cunoaște un amplu progres.

Despre Cristobal nu am multe cuvinte de laudă dar nici prea agresiv nu pot scrie la adresa lui. Faptul că „uită” de Emre Colak de fiecare dată este un amănunt pe care nu-l pot trata indiferent. Consistența din primele 60 de minute de pe Ramon Sanchez Pizjuan m-a influențat într-o direcție pe care n-am urmat-o de multă vreme. Un joc bun, o replică solidă și un progres fantastic ce m-a convins că scorul este ultimul detaliu care-mi va suscita interesul. Pur și simplu am fost uimit de capacitatea galicienilor încât mi-am permis să accept orice rezultat. Am înțeles la final că Depor are trei portari și toți trei, iar în iarnă necesitățile nu vor fi cantitative.

De la mijloc în sus chiar există calitate. Am văzut toate meciurile echipei în 2017 și pot cuteza să-mi implic opinia în aceste rânduri. Ce aș schimba? Portarul! Se zvonea în vară că vine Diego Alves de la Valencia. Ar fi fost o utopie. Aș căuta un fundaș central care să-l poată ajuta mai mult pe Schar, cel mai bun transfer din ultimul deceniu al lui Depor. Juanfran are limite evidente și aș marja și pe teoria unui nou fundaș dreapta. În rest, n-aș schimba mai nimic, doar aș căuta formula câștigătoare! Nu te poți limita la un loc 17 când atacul tău îi cuprinde pe Lucas Perez, Adrian și Fede Cartabia.