S-a mai spulberat un mit

În fotbalul actual putem vorbi de foarte puține detalii stabile. Sumele sunt absurde, iar loialitatea se măsoară în bancnote. Nu-i un articol despre Neymar. Mi-am exprimat deja punctul de vedere, mă bucur pentru toate părțile implicate că această mutare s-a realizat.

În 2017 se vorbește că sunt 3-4 cluburi de unde jucătorii pleacă doar dacă nu mai sunt doriți. Real Madrid, Barcelona, Bayern ar fi cluburile de la care nu-ți poți propune să cumperi decât în situația în care acesta vrea să scape de tine. Așa s-a întâmplat cu James sau cu Morata. Totuși, la Barcelona acest mit s-a spulberat. PSG a vrut să-l ia pe Neymar și a făcut-o, oricâte pagini s-au scris în presă și oricâte poze ar fi postat coechipierii brazilianului.

Nu-mi dau seama dacă Barcelona a ieșit din acest club select al formațiilor enumerate mai sus ori dorința lui Neymar s-a conectat cu intențiile Parisului și astfel s-a oficializat transferul mileniului!? Gary Lineker îi transmitea lui Neymar că atunci când pleci de la actuala Barcelona, te duci doar în jos, indiferent de drumul ales. Să fi devenit clubul catalan o țintă pentru marketul scăpat de sub control sau formația blaugrana încă este „mes que un club” pentru cei care îmbracă tricoul și pentru jucătorii world-class care visează să ajungă pe Camp Nou?!

Acum un deceniu Manchester United era bine încadrată în această ierarhie a cluburilor care nu-și vând jucătorii de care nu vor să se lipsească. A apărut Real Madrid cu 90 de milioane pentru Cristiano și s-au rupt conexiunile. Mi se pare cumva asemănătoare situația aceea cu trecerea lui Neymar la PSG. Deși e incomparabilă istoria celor două cluburi, un interes comun au avut și Neymar și Ronaldo: dorința de a pleca. Dacă portughezul și brazilianul ar fi fost fermi în legătură cu rămânerea la club, aceste două transferuri n-ar fi existat. Neymar ar fi ales orice club care i-ar fi oferit confortul pe care nu l-a avut la Barcelona. Era evident că nu ar fi avut rolul principal decât episodic acolo. S-a dus la Paris unde-i regizor, scenarist, actor și dansator.

Închei articolul cu o serie de interogații: mai există cuvântul imposibil în fotbal? S-a atins suma maximă pentru transferul unui jucător? După ce va „muri” generația lui Messi, Iniesta va mai fi valabil termenul „loialitate” în acest sport?