Manzano&Mel, dos hijos de ****

Încerc să păstrez discuțiile despre arbitraj ca ultim argument, indiferent de partidă. Fie că e vorba de meciul echipei preferate sau un monoton duel privit cu o doză redusă de interes, aleg să încep conversația cu principalii actori din teren. Nu e însă prima și nici ultima situație când menționez numele arbitrului în primul paragraf despre meci. Subiectiv sau nu, țintesc spre Pepe Mel și Gil Manzano pentru un fiasco neprevăzut pe Riazor, luni seară.

Gracias a Dios, n-am așteptat degeaba să scriu articolul abia marți seara. Pepe Mel este doar un alt nume din istoria lui Depor care va fi uitat repede. Oficial, 1-2 cu Girona este ultima sa „reprezentație”. Lipsit de inspirație, tact și imaginație, tehnicianul de 54 de ani și-a consumat ultimul cartuș pe Riazor, locul unde și-a început aventura galiciană în urmă cu 8 luni. Un start mizerabil de sezon pe care l-a gastionat eronat și din care n-a înțeles mai nimic, cel puțin așa s-au interpretat deciziile și declarațiile avute. Cam atât despre un antrenor care a început decent, a continuat mediocru și a terminat lamentabil.

„Merită” pe deplin, un aliniat și centralul Gil Manzano! Ce-i reproșez? Două penalty-uri refuzate gazdelor, un gol anulat incorect, cam 3 galbene pe care Girona le-a evitat indecent și desigur, penalty-ul inexistent pe care oaspeții l-au primit pentru a deschide scorul. Să nu fiu perceput greșit. Nu acest arbitru este culpabil de incertitudinile din jocul galicienilor dar aseară a avut un rol decisiv în împărțirea punctelor. Gil, ce să-ți mai spun.. con*** de tu mad**!

Aleg să nu-mi aduc aminte detaliile meciului Deportivo – Girona 1-2 și să contabilizez în aceste rânduri ce ar fi fost dacă. Mă eschivez de la acest rol și îmi îndrept atenția și interesul spre ce va fi. Primul nume apare automat. Echipa secundă va fi pusă pe hold pentru că joi, în Cupă, Las Palmas vizitează Abanca Riazor. Luni, Lucas Perez și compania se îndreaptă spre Insulele Canare pentru duelul din campionat cu aceeași, Las Palmas. Cristóbal Parralo, antrenorul echipei de tineret, Fabril, primește responsabilitatea acestor dueluri, iar primele reacții implică un optimism neașteptat. 34 de victorii în cele 50 de partide oficiale la cârma echipei secunde dar și un 4-3-3 ce propune un joc încântător. Detaliile acestea impulsionează presa galiciană să-i acorde încredere absolută. Nu mă hazardez să propun nume sau să-mi stabilesc ținte. Aștept și sper într-o altă perspectivă.

Deportivo pare incapabilă să-și gestioneze până la capăt deciziile corecte. După un mercato foarte bun spre excelent, rezultatele n-au fost pe măsură, iar debutul de sezon pare să indice o continuitate apăsătoare pe un traseu derizoriu. Un nou antrenor, o nouă abordare și un alt concept sunt necesitățile de care La Coruna depinde. Târziu nu este. Importanța unui sezon decent devine vitală pentru Deportivo.