Grupa Comodă

Dacă n-am ști, am putea deduce că Franța este gazda acestui turneu. Atât de bună este tragerea la sorți pentru ei. Bine, dacă ne raportăm la aria de selecție de care beneficiază, concluzionăm că nicio grupă n-ar fi fost grea pentru elevii lui Deschamps.

Franța, dacă nu l-ar avea pe Deschamps pe bancă ar avea deja pregătită parada pe Champs-Élysées. Inconștienți fiind l-au păstrat și după eșecul grav din urmă cu doi ani de la Euro, atunci când naționala cocoșului galic a pierdut lamentabil trofeul. Ce nu-mi convine la selecționerul francez? Cam totul. Selecția nu e tocmai punctul lui forte, iar tactica aleasă este și mai deficitară. Se comportă de parcă ar avea un garaj plin de mașini cu peste 300 de cai putere dar preferă să o folosească doar pe cea cu motor 1.6. La francezi nici nu e nevoie de menționat nume. Un lucru e sigur: Franța putea să participe în această grupă cu două echipe și s-ar fi calificat cu ambele.

Danemarca pare favorită la locul 2. Eriksen este top-class și principalul argument al nordicilor. Chiar dacă nu e în ipostaza lui Salah care trebuie să care singur în spate o națională, Eriksen nu se poate baza pe vreun alt coechipier de același nivel. O generație tânără a danezilor din care nume precum Christensen, Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen sau Pione Sisto se evidențiază.

Peru și-a câștigat în instanță căpitanul dar Paolo Guerrero nu e tocmai cel mai solid argument. Așa cum nici Jefferson Farfan nu mai e starul de acum 5-6 ani. Nici selecționerul Ricardo Gareca nu se confundă cu mari performanțe, astfel că nu mi-aș paria banii pe multe surprize produse de sud-americani.

Australia este veterană la orice Cupă Mondială dar de fiecare dată pornește din postura de outsider.  Mile Jedinak, Jackson Irvine sau Mathew Ryan ar fi numele „sonore” din grupul pe care îl pregătește Bert van Marwijk. Olandezul este părtaș la performanța „Portocalei mecanice” de la Cupa Mondială din 2010, când Iniesta a decis finala cu un gol în repriza a doua de prelungiri. 8 ani mai târziu este adus de australieni pentru a încerca minunea în fața Danemarcei.

Pentru francezi este comod acest prim pas. Nimic nu ar trebui să le oprească ascensiunea spre fazele superioare ale turneului final. De fapt, prin nimic mă refeream la Didier Deschamps.