Grupa Anduranței

Nu încape îndoială că grupa naționalei gazdă tinde să fie mereu un factor de dezechilibru și avantaj. De această dată n-aș vedea situația din punctul ăsta de vedere. Rusia nu este o forță și nu are nici argumente prea solide să furnizeze mari surprize. M-aș gândi că nici Coreea de Sud nu avea la timpul ei dar asta n-a „descurajat-o”. Nici pe ea, nici pe tipii care s-au ocupat de locul lor la finalul turneului.

Rusia nu a avut noroc. Bine, când vine vorba de Grupa A, sorții nu se lasă la voia întâmplării. Pe hârtie, bazându-ne pe istorie, n-aș scrie că gazdele n-au fost avantajate dar prezentul m-ar contrazice. Egiptul și Arabia Saudită ar fi victime sigure în orice grupă, asta dacă n-ar fi  2018 și nu s-ar fi născut Salah.

Arabia Saudită este încasatoarea de serviciu pentru celelalte trei combatante. Fără să se evidențieze cu un nume din lotul de 23, saudiții își pun toate bazele în Juan Antonio Pizzi. Tehnicianul argentinian are o misiune imposibilă dar din punctul lui de vedere presiunea este nulă, iar salariul intră cu sau fără vreo performanță notabilă.

Egiptul are de partea ei entuziasmul de a se baza pe Salah. Idolul de pe Anfield a impresionat în primul sezon pe Anfield și n-a fost mai „decent” nici la echipa națională. Elmohamady joacă de un deceniu în Anglia, Elneny a crescut în curtea lui Basel și vine de la Arsenal, iar Ramadan Sobhi are câteva meciuri în Premier League pentru Stoke, aceștia reprezentând fundația pe care Salah trebuie să construiască o amintire frumoasă pentru egipteni. De asemenea, Hector Cuper are un rol fundamental în încercarea africanilor de a lăsa echipa gazdă acasă.

Uruguay este o parte importantă din istoria acestei competiții, iar în 2018 sud-americanii pornesc cu prima șansă în grupă. Suarez – Cavani este cuplul de atac ce trebuie să conducă spre calificarea de pe primul loc o națională din care mai remarc doar forma foarte bună a lui Godin, Stuani sau Gomez. Despre băieții din Serie A, Vecino, Caceres sau Bentancur n-aș aduce prea multe în discuție, nu că nu mi-ar plăcea să mă-ntind la vorbă dar nu cred că merită mai multe rânduri. De asemenea, scriam mai sus de Stuani, atacantul care a impresionat la revenirea în La Liga, în tricoul Gironei dar trebuie menționat și Maxi Gomez, vârful care a reușit în 2018 să se impună la Celta Vigo, iar Oscar Tabarez se confruntă cu un scenariu interesant: patru atacanți în cea mai bună formă și doar două locuri disponibile în primul 11.

Rusia pornește cu un avantaj din start: este gazdă și asta va cântări suficient până-ntr-un punct. Eternul Akinfeev va fi în poartă și marile speranțe se leagă de Dzagoev, Smolov, Cheryshev, Samedov sau Golovin. Pare un grup echilibrat și organizat destul de bine de Stanislav Cherchesov, acoperit de experiența jucătorilor veniți de la Zenit, Spartak și CSKA. Duelul cu Egipt va fi decisiv, iar suspansul și suspiciunile din jurul acestui meci pot fi  esențiale pentru a decide cine merge alături de Uruguay mai departe.   

Nu mă aștept la un spectacol ieșit din comun în meciurile acestei grupe, iar la final îi văd pe sud-americani și pe ruși mergând în optimi. Anduranța va fi elementul de bază în grupa A de la Cupa Mondială, cel puțin la prima vedere.