De la (Zero)dorf la Seedorf

Nu cred că era etic să scriu despre duelurile lui Deportivo cu Eibar, Espanyol sau Real Madrid dar să evit subiectul actual. După ce mi-am revărsat frustrările despre tehnicienii ultimilor ani de pe Riazor pe toate canalele la care am acces, doar ideea că ar putea veni antrenorul Seedorf mi-a scos din vocabular orice dovadă de optimism.

Am gândit situația ca un amator și voiam să fie aduse nume total irealiste. Fac greșeala, de multe ori, de prea multe ori, să mă las orientat de istorie și nu de actualitate. La Coruna nu mai este SuperDepor de mulți ani. A trecut un deceniu de la ultimele performanțe decente. „The rock bottom” așa-l denumesc americanii. Acesta este nivelul echipei de lângă plaja Riazor, acum.

Paul Clement, Marcelo Bielsa, Marco Silva, Ronald Koeman sau Slaven Bilic, asta aveam pe hârtie. Analizam cu prea multă intensitate și prea puțin tact. A aterizat Clarence Seedorf și pe el se bazează Deportivo de acum. Am reacționat natural: „se știe prima retrogradată din La Liga”. Am ascultat prima conferință de presă și m-am dus la un 110 grade cu pesimismul.

Înainte de toate, Deportivo ar fi avut nevoie acum de fotbalistul Seedorf de cel puțin zece ori de cât are nevoie de antrenorul Seedorf. Am zis de zece pentru că atunci când spui Clarence Seedorf spui numărul 10, te gândești la cei mai buni. A fost un gigant și postura de jucător l-a găsit pe piedestal din prima până-n ultima zi.

Am găsit curajul să gândesc altfel această numire a lui Seedorf. Comparând o situație relativ apropiată (Zidane la Real Madrid) am băgat la cap un aspect de care nu eram conștient. Clubul galician are nevoie de un lider, de un conducător, de un etalon. Acesta poate fi Seedorf, trebuie să fie. Echipa are nevoie de respect. Seedorf poate fi modelul după care se pot ghida. Așa cum am scris-o și cum au spus-o mulți alții, Deportivo are calitate. Lotul este unul foarte bun dar ceva îi lipsește. Poate că Seedorf era piesa lipsă.

Olandezul nu vine singur pe Riazor. Îl are lângă el pe Valerio Fiori, cel care i-a fost alături lui Ancelotti la Milan în anii 2000, atunci când celebra dublă manșă Deportivo – AC Milan 1-4 și 4-0 l-a găsit pe Seedorf pe teren în ambele dueluri, îmbrăcat în roșu și negru.

Olandez cu școală italiană nu e tocmai combinația congruentă dar este un avantaj major, cred eu. Sătul de antrenorii iberici ai ultimilor ani, vreau ca Deportivo să provoace altă senzație. Din 1998 și până astăzi, adică timp de 20 de ani, La Coruna a avut doar tehnicieni autohtoni, cu o mică întrerupere de 3 luni, în 2013, când portughezul Domingos Paciência a dirijat lucrurile pe Riazor.

Am trecut de la o stare la alta în ultimele 48 de ore și pornesc cu mintea deschisă la drum. Pasiunea, implicarea și dorința cu care pleacă la drum Seedorf trebuie convertite imediat în argumente. Primul antrenor olandez din istoria clubului preia o povară a pierderii identității ultimilor ani dar și un brand de care încă se pot atașa speranțe.