Contra cronometru

Subiectivismul pe care acest articol îl propune este îngrijorător. Dacă nu a devenit evident că Barcelona, Deportivo La Coruna și Lyon ocupă un loc special în lista mea de preferințe, aceste rânduri nu mai lasă loc de interpretări.

Nu s-a întâmplat de multe ori ca toate cele trei să joace în aceeași zi dar ieri am avut prilejul să beneficiez doar de victorii. Deși sub influențe diferite și în momente distincte, toate cele trei s-au impus, fiecare cu doza proprie de entuziasm.

Încep cu Barcelona, cea care nu știu dacă mai poate să reducă pagubele după drama de la Roma cu nicio victorie până la finalul sezonului. Nici măcar cele două trofee pe care și le-au acontat deja în Spania nu au efectul necesar să motiveze un final entuziasmant pentru catalani. În succesul cu Valencia, 2-1 de pe Camp Nou, au bifat și un nou record dar cui îi mai pasă de acest dataliu în săptămâna dominată de eliminarea din Champions League?! În La Liga, în ultimele 39 de dueluri, Barcelona s-a impus de 32 de ori și a remizat în 7 rânduri, serie care a depășit invincibilitatea celor de la Real Sociedad de 38 de partide. Barcelona este contra cronometru doar din punct de vedere matematic. Va câștiga al 25-lea titlu de campioană și al șaptelea în ultimii zece ani dar sezonul este unul ratat.


Suficient de multe motive de sărbătoare pentru Lyon după 3-0 cu Amiens de sâmbătă. A fost cea de-a cincea victorie la rând pentru „les gones” în Ligue 1, patru dintre acestea fiind la zero. De asemenea, căpitanul Nabil Fekir a revenit pe teren, detaliu decisiv pentru finalul de sezon. Forma excelentă a celor 3 din față, Depay, Mariano și Traore dar și programul ultimelor cinci etape, o transformă pe Lyon în favorită pentru locul 3, ultimul de Champions League dar nici poziția secundă ocupată de Monaco nu pare decisă deși acum o lună un astfel de scenariu părea utopic. Cu puține jocuri rămase pâna la final, totul pare contra cronometru pentru Olympique Lyon.

Marea surpriză a fost pe San Mames. Deportivo s-a impus cu 3-2 la Bilbao, al doilea succes consecutiv după victoria cu Malaga. Nimeni nu-i mai dăduse trei goluri lui Bilbao pe stadionul ei de mai bine de trei ani, iar în acest sezon doar Barcelona și Atletico s-au întors cu trei puncte de acolo. Deportivo nu impunea niciun motiv pentru a fi părtașa acestui succes. Neașteptat, galicienii au făcut unul din cele mai bune meciuri ale sezonului, iar Adrian și Lucas Perez par renăscuți. Prezența lui Emre Colak din primul minut în ultimele partide contabilizează puncte și un joc solid ofensiv pentru Deportivo, iar efectele sunt evidente. Adrian reușește dubla pentru a doua oară într-o săptămână, după ce a așteptat șapte ani pentru a marca de două ori din nou într-un meci, cu Malaga, etapa trecută. Cu cinci puncte de recuperat în șase etape, Deportivo este contra cronometru mai mult ca oricine, iar șocul unei evadări poate să prindă contur dacă meciurile din această săptămână cu Sevilla și Leganes sunt pregătite la fel de atent.