Ce-ar fi fost dacă..

 

N-am cum să evit golul pe care Messi l-a marcat dar pentru care s-a bucurat degeaba. Discuția de la asta pornește și din păcate pentru arbitru și pentru Barcelona, cu asta se termină. Desigur, lăudabilă replica Valenciei dar din păcate pentru spectacolul de pe Mestalla, centralul partidei rămâne principalul actor.

Probabil cel mai ostil public pe care Barcelona trebuie să-l înfrunte în fiecare sezon (mai veninos chiar și decât haterii blanco) este repartizat pe Mestalla. 55 000 de mii de lilieci reacționând brutal la apariția luminii blaugrana. Așa a fost și duminică seara în epilogul etapei din La Liga. Prima repriză s-a jucat doar în jumătatea gazdelor dar la pauză s-a intrat cu 0-0, nu că nu s-ar fi marcat ci pentru că arbitrii au fost singurii trei oameni din stadion care n-au văzut reușita lui Messi.

Luis Suarez trece printr-o formă deplorabilă. Dacă-i pui un tricou alb ai putea spune că-i Benzema. Cel puțin fanii blanco asta ar presupune. Vina uruguayanului e doar parțială. Barca suferă în lipsa unui trio de atac. Messi și Suarez nu se conectează așa cum o făceau în sezoanele cu Neymar pe teren, iar experimentele lui Valverde îl omit pe Suarez de pe lista marcatorilor. De câteva săptămâni nici Messi nu-i inspirat. Chiar și așa, a oferit un assist care sfidează gravitația, matematica, geometria și fizica. Jordi Alba nu a iertat și Barca parcă simte deja-vu-ul de la meciul cu Atletico, când tot pe final a egalat într-un meci în care a fost mai bună.

Despre Valencia am mai scris, am admirat jocul propus pe Marcelino și aplaud abordarea din această partidă când, poate cea mai bună Barcelona din acest sezon, nu a putut învinge pe Mestalla. Două reprize tratate diametral opus au evidențiat inspirația și experiența acestui tehnician care s-a bucurat din tribună pentru punctul care-i distanțează la patru lungimi de Real și Atletico. Adept al surprizelor frumoase, așa cum a fost Monaco în sezonul precedent, nu-i pot lua totuși în calcul pentru o luptă directă la titlu. Cu toate acestea, ambiția și progresul pe care le-au impus în cele 13 etape nu au cum să-i excludă din zona Champions League.

La final, vreau să mai contabilizez o idee despre Barcelona lui Valverde. Nu cred că va fi indestructibilă în acest sezon, nu cred că vor termina La Liga fără eșec dar actualul modul pe care-l exercită o transformă-ntr-o echipă foarte greu de învins. 0-4 de la Paris sau 0-3 de la Torino par utopii pentru acest sezon în care înfrângerile catalanilor nu cred că vor fi la diferență mai mare de un gol, iar asta implică un optimism fantastic în ceea ce privește traseul european.

PS: Barcelona și Valencia rămân neînvinse în acest sezon. Doar City, PSG, Napoli și Inter s-au mai bifat pe lista asta mondenă.